Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
Pogled sa vrha Kalškog grebena prema Zvohu i Krvavcu

Kružna tura na Kalški greben

Krećemo usred noći u subotu, već u 4 sata, s ciljem da počnemo spust s vrha najkasnije u 11 h, i da uhvatimo dobar snijeg. Zbog rapidnog nestajanja snijega zadnjih dana, odlučili smo se za turu koja visoko starta u nadi da nećemo trebati nositi skije. Takve ture inače baš i ne volim, koje idu gore-dolje preko svih vrhova, ali ovaj put se to pokazalo dobrim izborom.

 

Kombiniramo 2 ture koje idu oko skijališta Krvavec, kako bismo iskoristili gondolu da preskočimo dio bez snijega. Kako je donji dio potpuno okopnio, prohodna je i cesta skroz do skijališta pa biramo tu varijantu. Parkiramo na pl. Jezerca (stavljena je rampa, a prolaz je 5 Eura), od koje je nekih 15 min do pl.Korošica i skijališta Krvavec.

 

Južna pobočja Zvoha su skoro sasvim okopnila tako da od auta trebamo nositi skije oko sat i pol do Planine Koren. Tu napokon stavljamo skije na noge i dalje ide sve ležernije. Penjemo se na vrh Koren (1999 m), usput se razdvajamo pa malo tražimo po makiji  na putu do gore, s vrha lijepih, ali kratkih 5 min spusta po tvrdoj podlozi  do Škrbine, pa ponovo uspon od oko sat i pol prema Kalškom grebenu (2224 m).

 

Spust počinjemo oko pola 1, snijeg je već potpuno mokar (gnjilec) na južnoj strani i koči skijanje. Odvajamo se na desno od utabane špure da nađemo prolaz preko grebenčića prema spustu u dolinu Dolga njiva.  Na dijelovima gdje tražimo put kroz makiju snijeg se toliko lijepi za skije da možemo hodati uzbrdo i bez cucaka!

 

Od Dolge njive slijedi nam opet uspon od sat vremena do skijališta. Opet stavljamo cucke na skije i po ljetnoj priječnici skoro sve prolazimo na skijama. Samo mali strmi dio moramo nositi skije i usput propadamo debelo preko koljena. Još malo priječenja, koje nas dopelja do rupe u ogradi gdje ulazimo na skijalište Krvavec. Skijalište je već prazno, zbog visokih temperatura prestaje s radom u 14 h, i imamo ga cijelog samo za sebe. Spust na divljaka do spoja sa stazom, pa opet cucke na skije i uspon skoro do vrha Krvavec, pa konačno spust po napuštenom skijalištu natrag na početak priče, pl.Korošica. Još 10-ak minuta nošenja skija do auta, što zaokružuje našu turu na 9 sati uživanja u alpskim prostranstvima i vjerojatno zadnjoj skijaškoj turi za ovu sezonu.

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Lovorka

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Pročitajte druge članke iz ove kategorije: « Zimski uspon na Begunjščicu Vježbe na Okiću »

Napiši komentar

na vrh članka