Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
Skica Samoborske planinarske obilaznice

Planinarska škola - alpinistička vježba

Nedjelja je. 7.45. Ekipa spremna za polazak na Okić. Planinarska škola Japetić organizira nam alpinistički pohod. Vrijeme prohladno, oblačno, za poslijepodne se predviđa i kišica pa je odlučeno krenuti ranije ne bi li uspjeli proći sve predviđene rute.
 
Idemoo! Entuzijastično se trpamo u raspoložive četverokotačce. Na odredištu petljamo oko učenja osmica, zapravo zaštitnih čvorova koji će nam čuvati glavu dok se pentramo po stijenama. Još uvijek svemu pristupam više iz zafrkancije, ni ne sluteći da nas zapravo čeka poprilično ozbiljan posao, uz potrebnu dozu koncentracije i hrabrosti, hrabrosti, hrabrosti, a jasno i ... ludosti.
 
Podijeljeni u ekipe po 4-5 članova krećemo u mini- ekspedicije plaženja po stijenama "opasačicama", nekad postojanog, a danas ruševnog grada. U početku ležerna šetnjica šumom po uskim stazicama ispod kojih se naziru poprilično duboke provalije, u trenu se pretvara u klecanje koljena i knedlu u grlu, te laganini-hladno preznojavanje. Pred nama se gotovo okomito nadvila Žohar- stijena. Istina, s osiguranjima i predviđena za nas školarce, ali svejedno vrijedna strahopoštovanja. U tom trenu sav svoj ponos i bilo kakvu veličinu čovjek pred veličinom i preprekom prirode može pospremiti u najdublji dio svog bića, i jednostavno se prepustiti. Priroda i ja. Pa što bude.
 
Mic po mic, osvajajući Žohara, onaj ponos, ali i vrućina tijela polako se budi. Osjećaj je neponovljiv. A pogled s Vrha na okolna područja Žumberka, pa sve prema karlovačkom području i Sloveniji biva nagrada za uspješno penjanje. Pak, idemo dalje. Kratak posjet zidinama Okića, a zatim slijedeća točka. Spuštanje niz stijenu. Puše bura, suze oči, hladno je. Odlučujem, dok čekam, šetati okolnim stazama ne bi li se ugrijala. Konačno, kad je došao i moj red, vodiči su se ukazali. Jedan me odveo do vrha, drugi Slaven, prikopčao me za sigurnosne pojase, ukratko objasnio tehniku spuštanja i moja slijedeća avantura mogla je početi. Kako se trebalo spuštati s vrha stijena, oko koje je poprilično hujao vjetar, bilo me strah, da ne poletim, baš bez padobrana i ne bi bilo nešto zabavno.
 
Koljena klecaju, hladan znoj polako se cijedi, ali sad-odustati?! Joooj, trta me! To je bila moja poruka Slavenu. A onda, dalje. Opet priroda i ja, pa kaj bu, bu.
 
Aleluja! Rit (biip) se uspješno prizemljila. Pomogla mi je učena alpinistica da se iskobeljam van iz zaštitnih vezica-gaćica. U tom trenu pukla me euforija. Već se dugo nisam tako od srca samoj sebi smijala. Priroda i ja. Ponovljeno uspješna suradnja.
 
Kreće 3 dionica. Gospodin, član GSS-a vodi nas slobodnim penjanjem kroz stijene. Treba ih gladiti, ali i dobro se hvatati, pametno pronalaziti uporišta i polako,noga do noge napredovati. Tu smo već opušteniji, lagano se razgovara, ipak je ovo lakši dio nastavnog "alpi- programa". Kišica je počela, stijene postaju klizave pa je i spuštanje opreznije. U podnožju, četvrto penjanje je zbog vremena otkazano. Dio moje ekipe odlazi u dom, pomoći oko roštilja. Meni je, čisto iz gušta došlo još jednom ponoviti penjanje kroz stijene, zadnju relaciju. Vraćamo se sretni uspješno u dom. Malo se motam, roštilj diši na sve strane, ljudi papaju, a meni se još hoda. Svi pitani vraćaju se autima. Jedna supenjačica je nešto ranije krenula natrag pješice, pa sada i ja krećem-sama-još malo avanture.

Od našeg Robija, vodiča "školice" tražim upute. Terihaji, Manja Vas, Cerje, Tepec, dio livade, dio šume... već umorna od silnog uzbuđenja toga dana, ali noge nose i nose. Tko pita, ne skita. Tako i ja napravim povremeno i oko pola 4 sam u užem centru Samobora. Vau! Uspjela sam. Mislim samo na tuš, tuš, tuš i jedva čekam slijedeći izlet, u nadi da ću naći suhodača. Ali i ovako Priroda i ja , spoj nadmudrivanja, izazova, ugoda- zabava je zajamčena.

23.3.2014.

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
HPD Japetić

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

na vrh članka