Dobar dan

Dobar dan

Topli dani, prije posljednjeg prošlotjednog zahlađenja, potaknuli su mnoge na dulje i kreće pohode po bližim i daljim gorama i planinama. Gotovo je nemoguće pratiti gdje su sve planinari i planinarke protegnuli noge, sve je manje vremena za pisanje, ali zabilješka o izletima i pohodima što je predsjednik društva brižno vodi svakog četvrtka sve dulja.

No, dođu prigode i dani kada se članovi društva okupe u većem broju, dapače privuku i druge, pa odrade koristan i hvale vrijedan posao i naposljetku počaste se druženjem i ukusnim ručkom. Jedna od takvih prigoda Dan je planeta Zemlje, 22. travnja, datum obljetnice suvremenog ekološkog pokreta, podizanja ekološke svijesti i stvaranje održivog ekosustava na Zemlji za buduće generacije. Jer, kao što svi znamo, zaigrali smo se, narušili prirodni sustav koji nam omogućuje da živimo.

Premda nam se često čini da problem prelazi granice naših individualnih mogućnosti, upravo simbolički dani poput Dana planeta Zemlje, uz malo organizacije i dobre volje pokažu da niti smo sami, niti je baš sve tako besmisleno. HPD Japetić i ove je godine organizirao radnu akciju čišćenja, ovog puta, planinarske staze od tzv. Rajskih jezera do Slanog dola. Pozivu su se odazvali i zaposlenici i prijatelji Parka prirode Žumberak, a koji su izabrali čišćenje staze uz potok Ludvić. Rezultat? Četiri puna kontejnera otpada i detektiranje nekoliko većih divljih odlagališta otpada koje, nažalost, nije moguće ukloniti bez pomoći mehanizacije i organiziranog prijevoza. Kako bi se reklo, to je druga faza, odnosno poziv nadležnim službama da nam pomognu, jer upravo novouređene staze pokazuju da i nije to tako nemoguć posao.

Markacisti su osvježili dotrajale markacije, u Draginom kotlu, pod budnim Toninim okom krčkao se grah i … nakon par sati vrijednog rada, tridesetak planinara i ekologa, zasluženo je sjelo na lijepo uređenu terasu Eko-centra Slani dol. Odličan grah, dvije čiste staze, nekoliko novih prijateljstava – dovoljno za jedan dan.

Ocijeni sadržaj

(1 Glasaj)