Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
U maloj dvorani Narodnog doma

Akademija obilježavanja 90. godišnjice

Poštovani članovi HPD-a Japetić, dragi planinari i uzvanici, cijenjeni sugrađani!
 
Okupili smo se kako bismo predstavili monografiju o našem društvu, odnosno kako bismo na trenutak evocirali uspomene na naše prethodnike koji su gradili ovu zaista dugu društvenu priču uokvirenu tekstom i slikama knjige . Njezina kompozicija nije bila nimalo predvidiva. Imala je ona dakako svoj uvod, zaplet koji je utjecao na razvoj priče zbog povijesnih okolnosti u kojima je društvo djelovalo, ali i junake koji su nesebično ulagali svoju životnu energiju kako bi samoborski kraj, njegova prirodna baština i ljepota postale dio identiteta građana Samobora.
 
Međutim, ova povjestica kruna je događanja koja su se zbivala ove godine, a bila su posvećena 90. obljetnici osnivanja. Da podsjetim, u travnju smo na Japetić poveli školarce osnovnih i srednjih samoborskih škola ne bismo li njima i njihovim roditeljima otvorili možda drugačiji pogled na  provođenje slobodnoga vremena u prirodi.
 
Povodom Dana planeta Zemlje 21. travnja,ekološkom akcijom čišćenja potoka Jarek u Maloj Rakovici, nastavili smo prošlogodišnju akciju svjesni da je čist okoliš preduvjet opstanka čovjeka.
 
U svibnju po osmi smo se puta družili na Japetićevom pohodu, ali smo također organizirali po prvi puta natjecanje u planinskom trčanju pod nazivom Šojka trek na kojem se okupilo 60-ak natjecatelja u dvije kategorije: planinarskoj (20 km) i ultri (40 km).
 
U lipnju je društvo aktivno sudjelovalo u orijentacijskom trčanju pod organizacijskom palicom Orijentacijskog kluba Japetić, a nakon toga otišlo dvama autobusima na društveni izlet u Logarsku dolinu.
 
Kao što sam spomenuo,  društvenu priču gradili su mnogi pojedinci. Neki od njih ostavili su značajan trag u društvenoj prošlosti stoga i njima posvećujemo svoje pohode. Posebno mjesto za nas ima Gradišče gdje je društvo osnovano jedne srpanjske nedjelje u dobrom raspoloženju.  I kao što je jedan od osnivača rekao „ Stujne, kaj ne bi mi osnovali podružnicu HPD-a?“, tako smo i mi rekli: „kaj ne bi mi svake godine dolazili na Gradišče, da se ne zaboravi?“ I zaista, dolazimo na mjesto osnivanja, čuvajući tako tradiciju.
 
Kruna naših aktivnosti u ovoj godini je monografija koju će večeras predstaviti njezini autori.
 
Zamislite koliko bi bilo izvješće o radu za gotovo cijelo stoljeće. Nemogući zadatak! Treba ipak reći da postoji jedna poveznica kroz vrijeme, a to je  rad i ustrajnost. Usprkos burnim desetljećima, društvenim lomovima, krizama, ratovima, siromaštvu, ponekad nerazumijevanju, društvo je opstalo i opstat će zahvaljujući svojim članovima koji ulažu sebe u njegovo postojanje. Upravo na isti način kao što su nekad u zadanim uvjetima ulagali sebe japetićanci koji su tada živjeli i radili za njegovu dobrobit.
 
Svi zadaci koje smo ostvarili ne bi bili postignuti bez sudjelovanja šire društvene zajednice ili bez sinergije, kao što moderno govore političari, a mi znamo da se radi o zajedništvu. Zato posebnu hvalu ovom prigodom upućujem ljudima koji su doprinijeli svojim radom u obilježavanju Japetićeve godine ili su pisanjem članaka ili angažmanom oko izrade monografije doprinijeli njezinom objavljivanju.
Zatim ustanovama, tvrtkama i pojedincima koji su svojim sredstvima omogućili objavljivanje ove knjige.
  
I kao što su pažljivi slušatelji mogli zapaziti, na početku sam govorio o kompoziciji Japetićeve priče došavši do zapleta. Naime, u klasičnoj priči postoji vrhunac i rasplet, ali njih, kada se govori o Japetiću nema. Što donosi budućnost, ne možemo znati, no upravo je to draž dobre priče. Da joj ne znamo niti naziremo rasplet.
 
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Antun Pavlin

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Pročitajte druge članke iz ove kategorije: « Japetićanci na Mont Blanu Obilježavanje godišnjice Društva »

Napiši komentar

na vrh članka