Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
5. vježba Opće planinarske škole: Risnjak i Snježnik

5. vježba Opće planinarske škole: Risnjak i Snježnik

Tekst napisao: Božidar Mofardin

 

 

U nedjelju 09.10.2016. u sklopu planinarske škole sudjelovali smo u planinarskom pohodu na Risnjak, kojeg je organiziralo PD Duga iz Rijeke.

Okupili smo se na starom autobusnom kolodvoru u Samoboru i u 6:30 krenuli s 3 automobila prema Domu Sušak na Platku.

Tamo nas je dočekalo mnoštvo planinara spremnih za akciju. Nakon pića dobrodošlice i kratkog pozdrava od čelnika PD Duga i HPSa, krenuli smo preko Cajtiga na Veliki Risnjak. Uspon je bio lagan i tempo je bio umjeren, tako da nam je vrijeme brzo prošlo dok smo uživali u prirodi i druženju. Kod planinarskog doma na Risnjaku dočekala nas je bura koja se znala pojaviti i na nekim dijelovima uspona. Kao nagradu, osim zadovoljstva što smo se popeli na vrh, u domu smo pojeli grah s kobasicom i popili pivo koje se zbog bure nije stiglo zagrijati, pa nismo morali žuriti da ga popijemo.

Došlo je vrijeme za povratak pa su iskusniji planinari iz naše grupe predložili da na povratku prema Platku odemo do Snježnika. Vrlo brzo smo se spustili do livade Lazac i započeli uspon Frankopanskim putem prema Srebrnim vratima. Pošto smo se kretali u manjoj skupini, tempo je ovaj put bio malo brži i staza je na nekim mjestima bila strmija, u koloni smo se kretali svatko svojim tempom, ali smo se skupili pored pitoresnog zapuštenog planinarskog doma na Snježniku. Začas smo se uspeli do vrha s kojeg je pucao pogled na okolne vrhove: Kvarnerski zaljev i Učku.

Platak se također vidi sa Snježnika tako da nam nije dugo trebalo spustiti se do Doma Platak i tamo popiti zadnje pićence prije povratka.

Kad smo stigli u Samobor, ekipa je nastavila druženje, ali ja sam požurio doma vidjeti svoju kćerkicu i ženu prije nego legnu spavat. ;)

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Daniela Čupić

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

na vrh članka