Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
Ojstrica (2350 m)

Ojstrica (2350 m)

Logarska dolina - Koča na Klemenča jami – Ojstrica (Kopinškova pot)

Ojstrica se nalazi u istočnom dijelu Kamniško – Savinjskih Alpa. Sa svojim piramidastim vrhom se vidi za lijepog vremena i iz našeg Samoborskog gorja. Njena sjeverna stijena, visine 600 metara, pada prema Logarskoj dolini, istočna strana strmo pada u Robanov kot. Sjeveroistočni greben je preko Škrbine povezan sa Krofičkom (2083 m). Južne padine strmo se spuštaju prema dolini Korošice, a na sjeverozapadu je preko sedla Škarje (2141m) i Lučke Brane (2244 m) povezana s masivom Planjave (2394 m).

U nedjelju 17.07.2016. popeli smo se iz Logarske doline na Ojstricu po Kopinškovom putu, i vratili se na ishodište preko Škarja. Od Doma Planincev (837 m), popeli smo se strmom stazom kroz šumu do Klemenškove planine, gdje se nalazi Koča na Klemenča jami (1208 m). Nakon kratkog predaha, nastavili smo stazom prema Ojstrici. Na križanju puteva skrenuli smo lijevo po Kopinškovom putu (desno Ojstrica, Planjava in Korošica čez Škarje). Vrhovi su bili u oblacima, vjetar se pojačava, te pred izlaskom na Škrbinu između Ojstrice i Krofičke smo obukli jakne na sebe. Na Škrbini skrenuli smo desno stazom koja priječi strme padine nad Robanovim kotom, i dovodi nas do prvih osiguranja. Put je dobro osiguran klinovima i sajlama, te nakon nekog vremena ponovo izlazimo na greben od kuda vidimo Logarsku dolinu i vrhove iznad nje. Nakon uspona po ispostavljenom grebenu, skrenuli smo desno i priječili strmi sipar koji završava na sjevernoj stijeni. Nakon sipara skrenuli smo lijevo , i nakon nešto lakšeg penjanja uz poglede, popeli se do vrha Ojstrice. Na vrhu se ne zadržavamo predugo, te se vraćamo na ishodište stazom preko sedla Škarje i Doma na Klemenča jami.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Bojan Horvat

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Srodni sadržaj (po oznakama)

Pročitajte druge članke iz ove kategorije: « Mala Mojstrovka (2332 m) Prvi izlet Opće planinarske škole 2016. »

Napiši komentar

na vrh članka