Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
3. vježba Opće planinarske škole 2016. - Orijentacija

3. vježba Opće planinarske škole 2016. - Orijentacija

Tekst napisala Tanja Djaković

 

Nakon subotnjih alpinističkih vježbi, maglovitog nedjeljog jutra, u nešto manjem broju, ali odlučnih za nova znanja i vještine, uputili smo se autobusom u selo Terihaji. Sunce nam je milovalo naše obraze nagovještajuci super dan ispunjen novim izazovima, gdje su nas dočekali iskusni vodiči. Nakon ponavljanja gradiva o orijentaciji i uvoda u ciljeve za taj dan, dobili smo kartu i kompas (kojima nas je Društvo opremilo) pa smo kratko isprobavali usjeveriti karte, određivali azimut, čitali karte... i krenusmo.

U parovima s po jednim vodičem krenuli smo kroz šumu do našeg prvog cilja – livade u blizini Botaničkog vrta “Suban”. Ideja je bila da samostalno pratimo svoju kartu i put kretanja uz vodiča, koji je pritom objašnjavao sve detalje na terenu i karti, te nas upozorio na moguće nepredvidive situacije na koje treba paziti, npr. promjene na terenu, postupak u slučaju gubljenja... Vježba je bila jako korisna jer smo imali priliku samostalno učiti i to odmah iz prakse, a uz nadzor vodstva – pratiti put kojim se krećeš, prepoznati elemente u prirodi, uspone, padove, potoke i sl.

Na cilju su nas čekali članovi OK “Japetic” koji su već pripremili novi izazov – samostalno proći kružnu stazu s 10 kontrolnih točaka. Radilo se o jednostavnoj trasi, dugačkoj 1.6 km te visinske razlike 90 m. Stručnjaci su nam objasnili sva pravila, dobili smo nove karte, kartice za perforiranje pa smo kretali u razmacima od 2 minute jedan za drugim. E tu kreće akcija! ☺ Neki su se gubili već između 1. i 2. kontrole, neki su s lakoćom jurili od jedne točke do iduće, neki su gubili listiće.. ali nakon nekih sat vremena smo se našli na cilju, u istom broju u kojem smo krenuli – znači sve je prošlo super! ☺ Ova vježba je bila još korisnija jer smo dobili uvid u to koliko smo shvatili i usvojili znanja o orijentaciji.

Odlično raspoloženi smo prošetali do Botaničkog vrta “Suban” gdje smo napravili osvrt na taj dan i vježbu. Dobili smo smjernice za daljnje samostalno vježbanje, izmijenili dojmove i opušteno se družili te nakon kraćeg odmora uputili u Samobor. Iako je vježba trajala nesto nešto kraće od prethodnih, po važnosti nimalo ne zaostaje, dapače, znanje bez kojeg se u nepoznatu planinu i šumu ne bi smjelo ići, niti na 2-satnu šetnju. ☺

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Daniela Čupić

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

na vrh članka