Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
Ja planinarka

Ja planinarka

Tekst napisala: Nada Kos

 

Kako sam završila u Planinarskoj školi? Ja, sa svojih 56 godina, ja, koja nikada nisam ni razmišljala o planinama, ja, koja nikada nisam bila ni na Japetiću.

Početkom rujna moj je rođendan. Za poklon sam od djece dobila Pristupnicu za članstvo u Planinarsko društvo Japetić te prijavnicu u Opću planinarsku školu. Možda zato da učinim nešto za sebe, a možda i da me izvuku iz kuće. U početku sam bila skeptična, kako, zašto, što ću ja tamo, jesam li sposobna, bojala sam se. A onda sam jednostavno nazvala Danielu. Ohrabrila me.

Inače sam onako kriomice uvijek pregledavala skripte, web stranice, događanja i aktivnosti vezane uz Gorsku službu spašavanja (sin mi je član HGSS i kao majka sam jako ponosna), pa su mi neki pojmovi iz planinarstva bili poznati.

Predavanja sam doslovno upijala. Povijest planinarstva, Pripreme za odlazak u planinu, Kretanje i boravak u planinama, Opasnosti u planinama, naravno i sve druge teme, sve mi je bilo izuzetno zanimljivo. Nešto od planinarske opreme sam i vidjela, ali nisam znala čemu služe pojedine sprave i spravice. A tek izleti, oni su mi vrh doživljaja: Veliki Dol, Okić, Terihajski breg, Pećinski park Grabovača, Velebit – Kiza, Velebit – Ravni Dabar, Velebit – Visibaba, Planinarski pohod Platak – Risnjak – Snježnik – Platak.

U nekim trenucima napora mislila sam da ću umrijeti, da dalje ne mogu, ali izdržala sam zahvaljujući vjeri i nesebičnoj pomoći, požrtvovnosti i ohrabrivanjem vodiča, instruktora i ostalih sudionika izleta.

I sada na kraju mogu jedino priznati: bilo mi je jako lijepo s vama! Nezaboravno, iskustvo koje ću pamtiti.

I naučila sam, naučila sam da planinarstvo pomaže psihičkom i fizičkom zdravlju, da se na rekreativan način stječe tjelesna kondicija. Kroz planinarstvo se proširuju znanja iz povijesti, zemljopisa te upoznaju prirodne i kulturne ljepote zemlje.

I nadasve, naučila sam da su planinari neki novi ljudi: požrtvovni prijatelji spremni na svaki oblik potpore i pomaganja slabijima u datim okolnostima.

Ljudi, hvala vam na svemu.

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)
Daniela Čupić

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Pročitajte druge članke iz ove kategorije: « 6. Vježba Opće planinarske škole - Hahlić 11. Sudnikov pohod »

Napiši komentar

na vrh članka