Jezerska i Kokrska Kočna

Jezerska i Kokrska Kočna

Subota 29.07.2017.

Jezersko (Ravenska Kočna) – Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542 m) – Zlodoška škrbina-Jezerska Kočna (2540 m)- Kokrska Kočna (2520 m)-Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793 m)

Nedjelja 30.07.2017.

Kokrsko sedlo (1793 m) – Bivak pod Grintovcem (2100 m) – Mlinarsko sedlo (2317m) – Frischaufova pot –  Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542 m) – Jezersko (Ravenska Kočna)

Za vikend, 29. i 30.  srpnja 2017. godine je održan prema planu izleta, dvodnevni izlet u Kamniško Savinjske Alpe. Za izlet nas se skupilo četvero, no još pet članova i prijatelja Japetića, je išlo na jednodnevni izlet u Kamniške Alpe.

Okupili smo se u 6 sati ujutro na starom mjestu, te smo na autoputu odlučili da zajedno s njima odemo do Jezerskog. Tu smo se razdvojili, oni su otišli na feratu Češka koča, i zatim su trebali neki s nama do Jezerske Kočne i nazad, no nakon uspona feratom otišli  su preko Žrela na Kranjsku koču na Ledinama.

Mi smo se popeli do Češke koče na Spodnjih Ravneh (1542 m), i nakon odmora produžili prema raskrižju  Frischaufovog puta na Mlinarsko sedlo i Kremžarjevog puta, kojim smo nastavili prema Zlodoškoj škrbini i Kočnama. Kremžarjeva put je dobro osigurani i po suhom ne previše zahtjevan klinčani planinarski put, koji vodi na na glavni greben Grintovcev (Zdolška škrbina). Tu se Branka, koja je po sjećanju pet puta bila na Kočnama, odvaja od nas i spušta stazom preko Dolaca na Kokrsko sedlo. Nas troje nastavlja prema Jezerskoj Kočni.  Ubrzo dolazimo do najatraktivnijeg dijela puta, trbušastog uskog prolaza ispod stijene, koji koji moramo puzati, gurajući ruksake ispred sebe. Daljeput nastavlja siparom, te u zadnjem dijelu strmo se penje kroz stijenu uz pomoć sajli i klinova na Jezersku Kočnu, drugi vrh po visini u Kamniško Savinjskim Alpama. Na vrhu nema puno prostora, tak da je i kutija s žigovima i upisnom knjigom, koju je okupirao Darko, par metara ispod vrha.

S vrha smo se spustili par metara, i nastavili smo grebenskim putem prema Kokrskoj Kočni, koji nas prvo spušta u grapu između dva vrha i zatim se penjemo prema njoj. Put je osiguran klinovima i sajlama, no ima par izvađenih ili klimavih klinova, tako da je potrebna opreznost. Na vrhu Kokrske Kočne koji je prostran, odmaramo i promatramo pristigle planinare na Jezerskoj Kočni.

S Kokrske Kočne spuštamo se vrlo polako i oprezno, put je dosta krušljiv do silaska na sipar, te je puno pogodniji za uspon. Nastavljamo siparom, prolazimo blizu bivaka pod Kočnama, i dalje travnatim padinama se spuštamo navečer do Cojzovae koče na Kokrskem sedlu.

U nedjelju povratak na Jezersko. Putem uz bivak pod Grintovcem, penjemo se na Mlinarsko sedlo i zatim spuštamo Frischaufovim putem preko Češke koče i Štularjeve planine do parkirališta u Jezerskom.

Ocijeni sadržaj

(2 glasova)