Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
Gorski kotar

10 koristi od planinarstva

Koristi od planinarstva mogu se razvrstati u tri skupine: fizičko-psihičke, kulturne i etičko-duhovne.
 
Fizičko-psihičke koristi
 
1. Planinarstvo je najbolji preventiv protiv bolesti suvremene civilizacije (srce, pluća, živci... )
2. Najbolji oblik aktivne rekreacije; čovjek se ne odmara toliko kad ništa ne radi, nego kad promijeni aktivnost.
3. Planinarstvo je izvrsna mentalna higijena, koristi psihičkom zdravlju. Iz sive, omeđene i monotone svakidašnjice, opterećene uvijek istim slikama (zidovi sobe, asfalt, ulice, itd.) čovjek u planinama mijenja scenarij u svojoj psihi, što djeluje regeneratorski.
4. Kroz planinarenje se neprimjetno stječe tjelesna kondicija i to na rekreativan način (dok je u športu čovjek uvijek primoran ponavljati iste kretnje da bi stekao kondiciju, a što izaziva monotoniju i dosadu). 
 
Kulturne koristi
5. Čovjek kroz planinarstvo proširuje svoje znanje zemljopisa, povijesti, te upoznaje kulturne spomenike svoje zemlje.
6. Planinarstvo daje izvrsne inspiracije za razne umjetnosti: slikarstvo (Paul Cezanne i planina Sainte Victorie), glazbu (krasne tirolske pjesme), književnost (prvi hrvatski roman Petra Zoranića nosi naziv "Planine"), a i estetski uzdiže čovjekov duh.
 
Etičko-duhovne koristi
7. Planinarstvo daje temelj za zdravo rodoljublje. Tko poznaje svoju domovinu više će je voljeti!
8. Omogućuje stjecanje čvrste volje i karaktera jer uči čovjeka da se mora oznojiti, svladati, malo pretrpjeti i podnijeti napor ako hoće dostići vrh i uživati u krasnim pogledima. A u životu je isto tako. Za svaki pravi uspjeh treba se potruditi i donekle žrtvovati. Dakle, djeluje odgojno i na mladež.
9. Razvija društvene vrline: altruizam, prijateljstvo, požrtvovnost, uzajamno pomaganje, itd. (U športu je redovito tako da jači želi pokazati svoju snagu i nadvladati slabijeg, dakle, nešto nagonski i atavističko, dok je u planinarstvu upravo suprotno).
10. Religioznom čovjeku omogućuje da dublje doživi svoju vjeru i susretne Boga Stvoritelja.
 
U ovih deset natuknica sažeo je svoje dugogodišnje iskustvo isusovac otac Božidar Nagy, planinar, planinarski pisac i mislilac.
Preuzeto uz dozvolu autora iz Hrvatskog planinara br. 3-4. 1994.
 
Ocijeni sadržaj
(8 glasova)
Neno

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

na vrh članka