Napoleonov most

Sedam slapova rijeke Mirne

     Toliko je lijepih mijesta u ovoj našoj Hrvatskoj, koja bih mogla obići, a jedno je svakako na mom popisu bio Buzet, taj stari srednjovjekovni grad smješten na brežuljku iznad vrlo plodne doline najveće istarske rijeke Mirne. Stari grad Buzet nalazi se na 150 m visokom brdu iznad doline Mirne, dok se noviji dio grada, tzv. Fontana, razvija u podnožju brda.
Danas je Buzet najpoznatiji kao »grad tartufa« zbog božanskog gomolja čija su najbolja »lovišta« u Istri smještena upravo u šumama uz dolinu Mirne.
Ne mogu reći da ne volim dobru hranu te isprobavati nove okuse, međutim moji apetiti prelaze granice doživljaja koji prolaze isključivo kroz želudac, tako da, kada se spoje predivni vidici i lijepo vrijeme uz dobro društvo – imam sve pretpostavke za vrhunski doživljaj.
I tako, po planu, osvanuli smo tog predivno sunčanog nedjeljnog jutra baš u Buzetu s namjerom da obiđemo stazu „Sedam slapova rijeke Mirne“.
Iako sam znala da je Mirna nakon zime najbujnija, pa su tako i njeni slapovi tada puni snage – ipak jesen je predivno godišnje doba i ja sam je odabrala za posjet ovom pitoresknom kraju.
Iako je u rujnu kiša danima totalno natapala Hrvatsku uzduž i poprijeko, a ja se nadala da ću nadmudriti prirodu i vidjeti slapove u listopadu, međutim, rijeka Mirna je ove jeseni, kao i inače, tek potočić i to tek u gornjem toku, dok je u dolini korito gotovo suho.
Srećom, sam kraj je prelijep (vjerujem u bilo koje godišnje doba), a staza zanimljiva cijelom svojom dužinom (nekih 13-15 km), a pokazalo se da su i ljudi iz tog kraja srdačni i gostoljubivi, koji rado ponude stolac i osvježenje nama planinarima.

Ocijeni sadržaj

(2 glasova)