Tamar, Jalovec i Kekecova kuća

Tamar, Jalovec i Kekecova kuća

Nakon što nam se izjalovio put na Grossglockner zbog loše prognoze, kud smo drugdje mogli otići, nego na Jalovec.

Zapeljali smo se u Tamar do pod Planicu i njenih 8 (ili 9?) skakaonica, i od tuda nastavili pješke oko 45 min do Doma u Tamaru (1108 m). Idilično mjesto na livadici, okruženo skoro okomitim stijenama, s par vodopada udaljenih na 5 minuta od doma. I s pogledom na Jalovec i Jalovčev ozebnik.

Krećemo direktno gore prema ozebniku, po napornom siparu, i za oko 2 sata stižemo do podnožja ozebnika. Budući da smo prošli put  išli desnim putem prek Kotovog sedla, ovaj put se odlučujemo ići lijevo na feratu kroz Jalovčevu škrbinu. Ulaz u stijenu začinjen je ostatkom snijega i uvijek zanimljivim prelazom sa snijega na stijenu. Slijedi najatraktivniji dio ferate, uspon kroz okomitu čvrstu stijenu do Jalovčeve škrbine. Šteta da tako kratko traje. Nakon kratkog spusta, dolazimo do stijene Goličice gdje dolazi i put od Vršića, i nastavljamo po stijeni kombinacije ferate i penjuckanja.

Uz siparasti prekid stijene iznad ozebnika, dalje nastavljamo penjuckajući do vrha. Povremeno raspuhivanje oblaka otvara nam vidike na sve strane, gdje god pogledaš uz strmoglavu dolinu između Jalovca (2645 m) i drugih vrhova.

Kratka pauza da Božo dokrajči karmenatle s mahunama, i počinjemo put prema Zavetišću pod Špičkom (2064 m), gdje mislimo prespavati. Uživamo po atraktivno provedenom spustu po stjenovitim pobočjima i za manje od 2 sata stižemo do Zavetišča. Tamo gužva, za nas nema mjesta, tako da se nakon kratke pauze odlučujemo za spust do Vršića. Nakon 3 sata, u debeli mrak, uspijemo se dokopati Tičarjevog doma i čistih plahta.

Sutradan lagano buđenje, kavica, nikud ne žurimo jer idemo samo prek Slemenove špice natrag u Tamar. Na Slemenovoj špici (1911 m) obiđemo travnatu zaravan i mala jezerca koja su sad potpuno bez vode, saznamo da je tu bila Kekecova kuća u filmovima o Kekecu, i nastavimo mimo Črnih vod, uz kratko poplahivanje u usputnoj bistroj vodi, u Tamar.

Na Planici živo, živo, Slovenci na 25 stupnjeva vježbaju skijaške skokove na čak 2 skakaonice!

Na turi su uživali Božo, Bambi, Tomo i Lovorka.

Slike

https://photos.app.goo.gl/tNeCv7r1DeJpJDeM2