Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
Naslovnica godišnjaka "Japetić" za 2014. godinu

Japetićeva 2013.

Na kraju smo obljetničke godine pa, kao što se to obično radi u takvim prilikama, valja nam vidjeti što smo ostvarili od planiranog. A ostvarili smo sve jer mogu slobodno reći da se Društvo naradilo kao nikada dosad. Uprli smo sve snage, maksimalno se angažirali ne bismo li za 90. rođendan poklonili članovima i gradu mnoštvo različitih aktivnosti nastojeći privući u brda i staro i mlado, pobuditi osjećaj zajedništva koji je krasio Društvo u njegovoj dugačkoj i bogatoj povijesti.
 
Da podsjetim, u travnju smo na Japetić poveli školarce osnovnih i srednjih samoborskih škola u akciji „Svi na Japetić“ kako bismo njima i njihovim roditeljima otvorili možda drugačiji pogled na  provođenje slobodnoga vremena u prirodi s dugoročnim ciljem popularizacije planinarstva među školarcima i mladeži. Tome su posebno doprinijeli članovi Alpinističke sekcije koji su demonstrirali svoje znanje školarcima i njih ponukali da se okušaju u prvim alpinističkim vještinama.
 
Povodom Dana planeta Zemlje u travnju,ekološki smo djelovali čišćenjem potoka Jarek u Maloj Rakovici te nastavili prošlogodišnju planetarnu „Zelenu čistku“svjesni da je čist okoliš preduvjet opstanka čovjeka. Uz naše članove sudjelovali su i mještani Cerja, Manje Vasi,  Kotara te dobrovoljna vatrogasna društva spomenutih sela.
 
U svibnju smo se po osmi puta družili na „Japetićevom pohodu“, ali smo također organizirali po prvi puta natjecanje u planinskom trčanju pod nazivom „Šojka trek“ na kojem se okupilo 60-ak natjecatelja u dvije kategorije: planinarskoj (20 km) i ultri (40 km). Kako dobro je prihvaćen ovaj iskorak u Društvu, najbolje govori činjenica da je Šojka trek uvršten u godišnji društveni kalendar pa će tako i sljedeće godine po drugi puta Japetić okupiti zaljubljenike ove discipline.
 
U lipnju je Društvo aktivno sudjelovalo u orijentacijskom trčanju pod organizacijskom palicom Orijentacijskog kluba Japetić, a nakon toga otišlo dvama autobusima na društveni izlet u Logarsku dolinu. Naravno, posjetili smo i Gradišče, a u kolovozu je skupina naših planinara bila na Mont Blancu te ponosno izvjesila društvenu zastavu na nekad najvišem vrhu  Europe.
 
Dok je Društvo obavljalo svoju redovnu premda pojačanu djelatnost, podalje od očiju članova pripremala se društvena monografija pod uredništvom Zdenka Kristijana. Koliko je samo arhivskih podataka obrađeno to zna valjda samo Zdenko i nekolicina suradnika, no ni taj posao ne bi bio dovršen bez brojnih dokumenata i fotografija iz društvene prošlosti što su ih nesebično darivali članovi i prijatelji društva. Svjetlo dana ugledala je u subotu 31.kolovoza na svečanoj akademiji gdje je uz prigodan program i izložbu ova vrijedna knjiga predstavljena samoborskoj i planinarskoj javnosti.
 
Dvanaesti listopada bio je poseban dan: „Japetiću“ je uručena Nagrada grada Samobora za 2013. Rijetko se koja organizacija u našem gradu može pohvaliti tako dugim djelovanjem i toliko brojnim članstvom. Moglo bi se reći da je Japetić najvažnija „sportska“ udruga po masovnosti, ali i po programu koji uključuje rekreaciju, zdrav način života, uključivanje ali baš svih dobnih skupina.
 
Osim toga u listopadu su se članovi Društva ponovo angažirali u samoborskim srednjim školama. Kroz tri predavanja popraćena projekcijom promovirala su djelatnost  „Japetića“, posebno Alpinističke sekcije, jer su učenici mogli čuti iskustva i vidjeti opremu potrebnu za tu planinsku vještinu. Istovremeno je u prostorijama Strukovne škole  te Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole održana izložba posvećena 90.obljetnici Društva.
 
I na kraju 27. listopada Sudnikov pohod na kojem se okupilo preko 250 planinara te svjedočilo sadnji „Stabla prijateljstva“ na Trgu Matice hrvatske, dar našeg Društva gradu Samoboru i njegovim žiteljima. Bilo je to ujedno  posljednje događanje povezano s obilježavanjem obljetnice.
 
I kao što piše na posveti u podnožju lipe, nadamo se da će se pod krošnjom okupljati prijatelji i odlaziti na mnoge šetnje kroz samoborski kraj.
 
Godišnjak Društva "Japetić" je tiskan i dostupan članovima Društva uz plačenu članarinu za 2014. godinu.
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Antun Pavlin

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Pročitajte druge članke iz ove kategorije: « Povijest HPD Japetić Važni linkovi i GSS Samobor »

Napiši komentar

na vrh članka