Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
Omot prvog broja Glasnika

Planinarski glasnik "Japetić" (PDF verzije u prilogu)

 
Prigodni članak predsjednika društva uz 6. broj glasila 2015. godine.
Glasnik našeg planinarskog društva "JAPETIĆ" za 2015. godinu tiskan je. Iza nas je još jedna, planinarskim događanjima ispunjena godina, o kojoj možete čitati na idućim stranicama... U 2016. godini očekuju nas već uobičajene akcije: ekološka akcija povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja, Japetićev pohod 15. svibnja, a Sudnikov pohod 23. listopada.

Sredinom lipnja čeka nas 4. Šojka trek/trail utrka koju organiziramo zajednički s novosnovanim Klubom cestovnog i planinskog trčanja Samobor. Nakon jednogodišnje pauze opet organiziramo Opću planinarsku školu. A termin održavanja pomaknut je iz dosad uobičajenog proljetnog termina na jesenski, od sredine rujna do kraja listopada. Nadamo se da će škola privući što više novih planinara i članova koji mogu donijeti novu energiju budućem radu Društva.

Učlanite se u naše planinarsko društvo i Glasnik dobivate u tiskanom obliku, besplatno! Očekujemo vas na našim društvenim sastancima četvrtkom ili na nekom od naših tjednih pohoda. Nemojte čekati! Budi aktivan / budi aktivna i napravi taj korak prema prirodi i ovom načinu života.
 
Prigodni članak predsjednika društva uz 4. broj glasila 2013. godine.
Glasnik našeg planinarskog društva "JAPETIĆ" za 2013. godinu tiskan je. Učlanite se u naše planinarsko društvo i Glasnik dobivate u tiskanom obliku, besplatno! Očekujemo vas na našim društvenim sastancima četvrtkom ili na nekom od naših tjednih pohoda. Nemojte čekati! Budi aktivan / budi aktivna i napravi taj korak prema prirodi i ovom načinu života.
 
Prigodni članak predsjednika društva uz 3. broj glasila 2012. godine
 
Protekla je godina bila još jedna u nizu, planinarski gledano, uspješnih. Možda nije dobro pisati hvalospjeve jer uvijek se može bolje, ali činjenice pokazuju da se uložen trud vraća i da sve u što smo se upustili ima smisla.
 
Spomenuto je razdoblje obilježeno nizom društvenih aktivnosti koje bismo mogli podijeliti u one već uobičajene, kao na primjer ispunjavanje našega godišnjeg plana planinarskih izleta te društvenih akcija povezanih s Japetićevim pohodom u svibnju, društvenim tjednom krajem lipnja i početkom srpnja te pohodima koji su posvećeni našim utemeljiteljima. Naravno, provodili smo i one aktivnosti iz kalendara Hrvatskog planinarskog saveza koje su imale općeplaninarsko obilježje.
 
Kako bi naš rad bio što zanimljiviji i društveno prepoznat, pokrenuli smo i neke nove planinarske „projekte“. Tako je  organizirana Japetićeva alpinistička škola, a alpinistička sekcija  je postala pododsjek Alpinističkog odsjeka Željezničar čiji su iskusni instruktori u suradnji s japetićanskim snagama uspješno ostvarili postavljene ciljeve.. Ovakvom organizacijom omogućili smo školovanje našim članovi kako bismo u budućnosti i sami mogli provoditi alpinističke tečajeve.
 
Neposredno prije alpinističke škole i ove je godine održana 6.Opća planinarska škola. Kao i svake godine interes je bio velik što samo potvrđuje uvodne riječi kako smo odradili odličan posao.
 
Priključili smo se također i planetarnoj ekološkoj akciji Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje te smo, uz sudjelovanje naših članova te mladih mještana Cerja, škola iz Ruda i Samobora, očistili dio potoka Jarek. Akcija će se nastaviti i sljedećih godina budući da smo svjesni složenosti problema te potrebe neprestanog osvještavanja stanovništva o važnosti zaštite prirode od onečišćenja.
 
Prikazao sam prethodnim rečenicama samo dio rada HPD-a Japetić, a što se sve zbivalo svakoga vikenda, na društvenim sastancima, na mrežnim stranicama pročitat ćete u trećem godišnjaku koji držite u rukama. Interes za događanja je vrlo velik, što možda najbolje potvrđuju posjete internetskim stranicama, kao i činjenica da smo bili primorani kreirati nove stranice veće po kapacitetu zbog izravnoga stvaranja novih sadržaja zainteresiranih članova .
 
Na kraju treba napisati i da je sljedeća godina jubilarna. Slavimo 90.rođendan, a pripreme za obilježavanje su krenule. Cijelu 2013. nazvali smo Japetićevom godinom s nizom svečarskih događaja od skupštine Društva, izložbe, izleta, akademije te, krunom svega, prigodnom monografijom.  Koristim prigodu da pozovem stare i mlade japetićance koji mogu pomoći, bilo dokumentacijom bilo financijski, da nam se priključe te tako daju svoj doprinos u obilježavanju devedesetgodišnjice. 


Prigodni članak predsjednika društva uz drugi broj glasila 2011. godine
 
Drage planinarke i planinari japetićanci,
 
eto nas i s drugim brojem našega glasila. Pokazalo se da je njegovo prošlogodišnje pokretanje bilo pravi pogodak jer je pridonio  popularizaciji aktivnosti kojom se bavimo, prikazao rad kroz godinu te obradio neke nama važne teme, a koje nisu ostale bez odjeka kako među članstvom tako i šire.
 
Osim toga „Japetić“ je prepoznat kao kvalitetna publikacija među rijetkim glasilima takvoga tipa. Naše članstvo se povećalo pa se i količina pokazala nedostatnom. Kako ne živimo u idiličnim vremenima i kako smo ograničeni materijalnim mogućnostima, ni ove godine nećemo povećavati broj primjeraka, već ćemo uputiti zainteresirane na naše mrežne stranice kao  izvorištu mnogih tekstova u glasilu.
 
U ovogodišnjem broju, koncepcijski gledano, nastavit ćemo istim putem. Moći ćete čitati o najzanimljivijim izletima ostvarenima prema našem godišnjem Planu izleta, redovitim društvenim akcijama te o temama i problemima s kojima se susrećemo u radu. Osim toga  Samoborsko i Žumberačko gorje motivi su zbog kojih je naše društvo osnovano pa osjećamo posebnu odgovornost prema tim nezaobilaznim točkama svih naših pohoda i planinarskih posveta. Stoga smo odlučili progovoriti i o dancima suvremenog svijeta koje naše gore plaćaju, a naši članovi su njihovi svakodnevni svjedoci.
 
Možda je i popularizacija odlazaka u prirodu bez prethodne poduke i pouke doprinijela devastaciji i onečišćenju naših brda, uz već svima znanu profitom motiviranu eksploataciju šumskoga bogatstva Samoborskog i Žumberačkog gorja. Prošle su godine naši planinari bili diljem svijeta, od Slovenije, Italije pa sve do Aljaske. Zanimljive dojmove s tih strana podijelit ćemo na stranicama koje slijede.
 
U nadi da ćemo i ovim brojem ostvariti čitateljska japetićanska očekivanja i s pozivom na suradnju u otvaranju tema zanimljivih široj planinarskoj zajednici pozivamo buduće tekstopisce da svojim materijalima – fotografijama i tekstovima – sudjeluju, objavljuju i posjećuju našu stranicu www.hp-japetic.hr , ali i da nam se pridruže na sastancima četvrtkom, planinarskoj školi, društvenim pohodima, planinarskim predavanjima i rješavanju problema s kojim društvo živi i djeluje. Besplatni primjerak glasnika možete preuzeti kod uplate članarine.
 

 
Prigodni članak predsjednika društva uz prvi broj glasila 2010. godine
 
Drage planinarke i planinari japetićanci,
 
Već duže vrijeme sazrijeva ideja o pokretanju informativnog biltena, glasila ili časopisa kojim bismo prikazali bogati društveni život HPD-a Japetić prvenstveno našim članovima, ali i svim zainteresiranim ljubiteljima planina i prirode, s izraženom sviješću da naš rad popularizira planinarenje i promiče ljepote Samoborskog i Žumberačkog gorja.
Važan iskorak bilo je pokretanje elektroničkih stranica www.hpd-japetic.hr koje svakodnevno posjećuje velik broj internetskih zanesenjaka, a čije stupce uređuju i ispunjavaju svojim člancima i fotografijama naši članovi. Zamislite samo: u godini dana stranice je posjetilo 15.000 osoba, a članci su otvoreni ukupno 70.000 puta!
 
 
Pa ipak, imati u rukama opipljivo štivo koje se može listati i prelistavati uz kavu, zajednički komentirati, podijeliti prijateljima, dati starijim planinarima nesnalažljivim u novim medijima tek je niz razloga zbog kojih smo se prihvatili ovog za nas pionirskog posla. Željeli smo u ovom godišnjaku prikazati sličice iz prošlosti i rad svih naših sekcija, od markacističke, izletničke do alpinističke. Upoznati članstvo s radom Planinarske škole koja je iz godine u godinu sve posjećenija i odskočna je daska za mnoge mlađe članove željne visokogorskih iskustava.
 
Osim tog prvi je broj prikaz najzanimljivijih društvenih izleta iz prošle godine i svjedočanstvo zajedništva po kojem su japetićanci poznati. Pokretanjem «Japetića» nastavlja se niz događanja povezanih sa skorašnjom obljetnicom 90.rođendana.
 
Davne, 1923. prekrasni krajolici Samoborskog gorja bili su zapravo nepoznanica i nedirnuta priroda koja je čekala svoje osvajače. Premda pravi planinari ne vole riječ osvajati i sve izvedenice iste riječi, ona istodobno znači i zadiviti, zaljubiti se, uvijek se vraćati. Tako su vjerojatno mislili i naši osnivači, ne sluteći opće u kakvu dugotrajnu pustolovinu su uputili sve nas kroz burno vrijeme u kojem je djelovalo, ali i nastavlja djelovati,  naše Društvo.
 
Sav entuzijazam naših članova možda se najbolje vidi u ispunjavanju stranica godišnjaka koji imate u rukama jer tekstopisci su najmanje novinari i fotografi, a najviše zaljubljenici u planine i prirodu pa stoga ne treba biti prestrogi kritičar njihovih redaka.
 
Žiivot jednog društva mogli bismo usporediti i s ljudskim životom u najširem smislu, sa svim usponima i padovima što postoje u njemu. U ovom broju nismo se usredotočili na postojeće velike poteškoće koje ometaju naš rad, već nekako svečarski i ponosno želimo Glasilom pokazati unutarnju kvalitetu i snagu koje Društvo ima. Pozivamo stoga sve naše članove i one koji to žele biti da nam se pridruže, kako u brdima tako i u radu, ne bismo li učinili život Društva kvalitetnijim i pronašli rješenja za izazove koji nas očekuju.
 
 
Ocijeni sadržaj
(22 glasova)
Neno

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

na vrh članka