Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
Bukve u Samoborskom gorju

Planinarski sastanci i rad u društvu. Da ili ne?

Na našu anketu«Zašto ne dolazite na planinarske sastanke?» odgovorile su 54 osobe. Rezultati pokazuju da ima interesa za osnivanje sekcije mladih u posebnom terminu ali i da informacije kroz internet stranicu prati veliki broj planinara. Interesantna činjenica je da neki planinari misle da na planinarskom sastanku nema ništa za njih, odnosno da nema smisla dolaziti na sastanke jer za to nema razloga.
 
Jesu li ti planinarski sastanci ponekad dosadni, te ti ide "na živce" slušati izvještaje s planinarskih izleta. Preklapaju li ti se termini planinarskih sastanaka s nekim drugim obvezama, ili radi nekog drugog razloga ne možeš prisustvovati planinarskom sastanku? Ako unatoč tome ipak želiš sudjelovati na izletima, pohodima ili nekoj drugoj aktivnosti koja se inače provodi u našem planinarskom društvu, onda pokušaj ovaj tekst pročitati do kraja.
 
Naše planinarsko društvo će uskoro imati 90. godina. Osnovano je 1. srpnja, 1923. godine na Gradišću kod Samobora pod imenom "Japetić".
 
U Lipovečkoj dragi podružnica je zakupila napuštenu željezničku postaju pod Lipovec-gradom, preuredila je u planinarsku kuću i svečano otvorila 23.7.1931. pod nazivom "Šoićeva kuća pod Lipovcem". Kuća je i danas važno polazište planinarskih izleta u sve predjele Samoborskog gorja. Društvo 1958. otvara Kružni planinarski put "Kroz Samoborsko gorje", 2003. preimenovan u «Samoborsku obilaznicu». Do danas je izdano šest izdanja putnog vodiča sa zemljovidom. Obilaznicu je obišlo puno planinara iz Samobora, Zagreba i ostalih mjesta u Hrvatskoj i drugih država.
 
Svi ti podaci navedeni su na http://hr.wikipedia.org/wiki/HPD_Japetić
 
U planu za 2010. godinu bilo je 40 izleta, od čega je održano 20. Sa 19 održanih izleta  koji nisu bili u godišnjem planu to je ukupno 39 izleta sa 328 sudionika,  prosječno 8,4 po izletu. U Hrvatskoj su bila 30 izleta sa ukupno 256 sudionika, a u Sloveniji je bilo 9 izleta sa ukupno 72 sudionika. U 2011. godini članstvo se i dalje povečava tako da broj izleta i sudionika i ove godine raste. Nakon ponovo veoma uspješne Opće planinarske škole "Japetić" 2011., novi planinari su nas prepoznali kao veoma kvalitetno društvo tako da i dalje aktivno sudjeluju u našim pohodima.
 
Danas na Samoborskom gorju ima preko 200 km markiranih staza, a HPD "Japetić" održava markacije i putokaze na jednoj trećini, na 20 pl. putova. Markacijska sekcija HPD Japetić je 2011. obnovila ove markirane putove:
 
Put br.   1  Samobor – pl. dom pod Okićem, dionica Tepec (izlaz na cestu) – Cerje – Vojaki
Put br.   5  Rude (centar) – Manja Vas – Kotari – sedlo ispod Velikog vrha na Plešivici
Put br. 23  Smerovišće (Dumić) – Gragurić breg,Gvozd – do križanja s putem Samobor-Veliki dol
Put br. 26  Rude (centar) – Veliki dol, dionica Rude – križanje za Veliki Črnec
Put br. 42  Samobor (Hamor) – Gradišće – Draganja Sela – Slani Dol
Put br. 49  Slani Dol – Breganica – Vilinske jame – Tušini – Križić
 
Postavljene su 3 obnovljene putokazne ploče u Samoboru i jedna kod Vilinskih jama
 
Izleti našeg pl. društva su raznovrsni. Od čisto planinarskih (Velebit, Hrvatsko Zagorje, Samoborsko i Žumberačko gorje, itd., alpinističkih (Alpe), pomalo avanturističkih (hodanje Gorskim Kotarom po nepoznatim stazama), obilazak planinarskih obilaznica (upoznavanje prekrasnih krajeva i prirode), do posjeta raznim prirodnim i kulturnim znamenitostima kao i sve što Vam može pasti na um, a ima veze s planinarenjem, prirodom, druženjem i izletništvom. Ograničenje je samo naša mogućnost u realizaciji programa, bilo fizička ili financijska.
 
Program stvaramo na temelju zahtjeva i prijedloga članova društva i u skladu s mogućnostima realizacije. Prednost u realizaciji programa imaju oni prijedlozi, koje predlagatelji žele i organizirati i voditi. Ipak i one programe, koji predlagatelji ne mogu realizirati, a za njih postoji interes članova društva, rado ćemo provesti čim nađemo mogućnosti i organizatora.
 
Edukacija kroz Alpinističku ili Opću Planinarsku školu, Vodička i Makracijska škola samo su neke od mnogih aktivnosti koje možete naći u našem društvu. Rad sa mladim planinarima, održavanje naših planinarskih puteva, fotografija, filmovi, održavanje Facebook stranice i Twittera, administracija naše Internet stranice neki su od volonterskih poslova koje naše društvo ima i želi uključiti sve članove.
 
Želiš li sudjelovati u radu našeg planinarskog društva? Trebaš društvo za planinarenje? Pridruži nam se!
Ocijeni sadržaj
(10 glasova)
Neno

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Pročitajte druge članke iz ove kategorije: « Program obilježavanja 90.obljetnice Žarko Adamek (1934. - 1998.) »

1 komentar

Napiši komentar

na vrh članka