Obilaznici HPO, HPK, SO i Gojzerica

Popis planinara HPD Japetić koji obilaze HPO, HPK, SO i Gojzericu možete preuzeti klikom na link ispod

HPO Obilaznici
HPK Obilaznici
SO Obilaznici
Natjecanje Gojzerica

Informacije o obilaznicama možete pročitati dolje niže klikom na “+” ispred kratice

HPO

Dio članova Japetića pronašao je zadovoljstvo u obilasku planinarskih obilaznica. Od svih, najinteresantnija je Hrvatska planinarska obilaznica i Hrvatske planinarske kuće, a obilaskom lokalnih obilaznica sudjelujemo i u natjecanju Gojzerica. Za sada smo ponosni na broj obilaznika koji su se opredjelili i za ovaj način planinarenja, a obzirom na ukupan broj naših članova. Hrvatska planinarska obilaznica je osnovana 2000. Vodi je Hrvatski planinarski savez – Komisija za planinarske putove. Više podataka o HPO možete naći na stranici hps.hr, a pod natpisom obilaznici i popis svih planinara koji su primili priznanja. Zahvaljujući HPO-u obišli smo cijelu Hrvatsku, bili u krajevima koje vjerojatno ne bi posjetili jer nisu planinarski atraktivni. Upravo obilaznice, lokalne ili HPO otvorile su nam vidike, nudeći posjet novih i nevjerojatno lijepim krajevima. Najčešći cilj svakog izleta je posjet najvišem ili najatraktivnijem vrhu u nekom kraju, no pogled u dnevnik ili vodič obilaznice prisilit će nas da posvetimo malo više vremena tom kraju i pogledamo što nam to nude domačini, prijatelji planinari. Rezultat toga je uvijek nešto novo, oku do tada skriveno. No na kraju i ona nagrada u obliku značke je slatka. Objašnjenje kratica i brojeva: HRVATSKA PLANINARSKA OBILAZNICA Popis obilaznika iz HPD „Japetić“ od 2000. do konca 2016. Kratice: BZ = brončana značka za 25 kontrolnih točaka (KT) SZ= srebrna značka za 50 KT ZZ = zlatna značka za 75 KT PP = posebno priznanje za 100 KT VP = visoko priznanje za 125 KT NP = najviše priznanje za 150 KT Brojevi označavaju redni broj priznanja U društvu postoji grupa planinara koji gotovo svakog vikenda planinare po raznim obilaznicama i uživaju u novim vidicima, planinama, znamenitostima i druženju. Pridružite nam se!

HPK

Obilaznicu Hrvatske planinarske kuće (HPK) je osnovalo HPD “Željezničar” iz Zagreba 2000. godine. Kontrolne točke su planinarske kuće (kuće, domovi i skloništa) u Hrvatskoj a ima ih preko 150, i svake godine se otvaraju nove. Dio članova Japetića pronašao je zadovoljstvo u obilasku obilaznice Hrvatske planinarske kuće. Dnevnik HPK možete naručiti kod Darka Dőmőtőrfyja na sastancima društva ili u HPD “Željezničar”.

SO

Stari naziv obilaznice do 2003. godine je: Kružni planinarski put „Kroz Samoborsko gorje“. Dnevnik Samoborske obilaznice možete kupiti ili naručiti: Zdenko Kristijan, e-mail zdenko.kristijan@gmail.com ili telefonom: 01 / 3362-886 Na popisu je 5912 obilaznika iz 250 planinarskih društava iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i USA. Značajnu skupinu čine planinari koji nisu članovi nekog društva – njih 273, uglavnom iz Zagreba.

GOJZERICA

Planinarsko društvo “Željezničar” iz Zagreba ustanovilo je 1976. godine natjecanje po planinarskim obilaznicama “PLANINAR-TRANSVERZALAC”. Ovo originalno natjecanje uspješno se odvijalo punih petnaest godina, a ugaslo je s početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj, 1991. godine. O popularnosti tog natjecanja svjedoči i podatak da je u njemu sudjelovalo 670 planinara iz 110 planinarskih društava. Natjecanje je imalo deset stupnjeva. Najviši, deseti stupanj – ZLATNI ZNAK P-T, za obiđenih 100 različitih planinarskih obilaznica, osvojio je 31 planinar. HPD „Željezničar“ iz Zagreba je obnovilo 2001. takmičenje GOJZERICA po planinarskim obilaznicama. Za svakih deset obilaznica može se dobiti odgovarajuća značka. Za bijelu Gojzericu potrebno je obići 10 planinarskih obilaznica u Hrvatskoj ili izvan nje, ali jedna od njih mora biti Hrvatska planinarska obilaznica-brončana značka ili Hrvatske planinarske kuće-zelena značka. Više o priznanjima pogledajte na stranici HPD „Željezničar“ Zagreb. Popis pl. obilaznica u Hrvatskoj je na stranici Hrvatskog planinarskog saveza a u Sloveniji na stranici Planinske zveze Slovenije. Kratice: 10,20,30 – gojzerica za 10, 20, 30 obilaznica P – počasna značka

Pripremio: Zdenko Kristijan