Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
Vilinske jame

Noršić Selo (650 m) (Vilinske jame) KT 15

Noršić Selo je naselje na padini Noršićke Plešivice. Nedaleko od sela, na širokom hrptu, nalazi se crkva Sv. Duha i škola, pa se ovaj dio naziva Kapelišće. Žig zatražite u kući D. Bošnjaka, Noršić selo br. 15 (Kapelišće).
 
Do Noršić Sela vozi autobus a zadnja postaja je 15 minuta prije sela, kod odvojka ceste prema Jarušju. Do Noršić Sela se može pješice doći iz Grdanjaca preko Bedera za 2:30 h, od pl. doma na Japetiću za 2 h; od Gostinjca Sv. Bernarda za 1:20 h i od Slanog Dola preko Vilinskih Jama za 2:15 h. Do pl. kuće "Scout" u Koretićima ima 1 h.
 
Noršićka Plešivica (721 m) je slikovit travnati zaobljeni vrh, koji preporučamo obići zbog dobra racgleda. Od Kapelišća do vrha je svega 20 minuta hoda.
 
Vilinske jame nalaze se ispod zaselka Tušini. U najveću špilju može se ući. Do otkrića Grgosove špilje, bila je to najpoznatija špilja u Samoborskom gorju. Iz Slanog Dola ima do špilje 1 h. Vilinske jame su sustav malih špilja iznad potoka Breganice. Nastale su taloženjem travertina iz potoka koji se davno rušio preko stijena u Breganicu. Protežu se 12 m u dužinu, 10 m u širinu, te 8 m u visinu. Kratak hodnik vodi u manju špilju koja je povezana s najmanjom. Sige koje su je nekada krasile nažalost su uništene.
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Zdenko Kristijan

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

1 komentar

  • JaonBow
    JaonBow Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017 06:40 Link komentara

    xyeoj49uok19i4rmkq

    baidu

    k21hj63328xs82g4v4

Napiši komentar

na vrh članka