Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
Planinarski dom "Dr.Maks Plotnikov"

Planinarski dom "Dr.Maks Plotnikov" (411 m) KT 2

Planinarski dom "Dr.Maks Plotnikov" pod Okićem nalazi se podno ruševina Okić grada (499 m). Žig KT 2 je u domu.
 
Prilazi Okiću su iz Samobora 2:15 h; Klaka 40 min; Ruda (centar) 1:30 h; Galgova 1:30 h i Novog Sela Okićkog 40 min. Okić-grad stoji na osamljenoj stijeni kojom završava greben Plešivice. Stari grad je izgrađen u 13 st., a napušten za seljačkih buna. Od doma pod Okićem ima 15 minuta laganog uspona do Zidina Okić grada. Metalni žig Okić-grada za HPO je ugrađen u zid. Postoje i dva teža prilaza: Dragojlina staza i Žoharov klinčani put uz čelično uže po stijeni. Etno kuća "Pod Okićem" je stara seoska kuća koja se može razgledati.
 
Okić je strma stožasta hridina kojom na istoku završava hrbat Plešivice, visoka 495 metara. S njenoga se vrha dopire pogled na Pokuplje i Zagreb. Stijene s južne strane Okića odavna su alpinističko vježbalište. Zemljište Okića pripada planinarskoj organizaciji, koja ga je dobila presudom kotarskog suda u Samoboru 1933. godine. Na vrhu je Okić grad, ostaci stare gradine. Izvrsno prilagođeni terenu, daju naslutiti nekadašnji oblik i veličinu.
 
Gradina se prvi put spominje 1183. godine, a služila je do 1616. godine. U svojoj prošlosti često je mijenjala vlasnike, a u područje pod njome u više su navrata prodrle turske čete.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Darko Dömötörffy

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Pročitajte druge članke iz ove kategorije: « Plešivica (779 m) KT 3 Samoborski muzej (168 m) KT 1 »

Napiši komentar

na vrh članka