Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
Samoborski muzej

Samoborski muzej (168 m) KT 1

Samobor je smješten zapadno od Zagreba na rubu Samoborskog gorja i Savske doline. Nastao je kao trgovačko-obrtnički gradić koji je već 1242. godine poveljom kralja Bele IV proglašen "Slobodnim kraljevskim gradom".
 
Samoborski muzej smješten je u središtu Samobora, 5' od autobusnog kolodvora. U muzeju je deponirana i arhiva HPS-a. Zavičajni je muzej sa stalnim postavom prirodoslovno-geološke, arheološke, etnografske i kulturno-povijesne zbirke, koje svjedoče i pripovijedaju priču o kontinuitetu života na samoborskom prostoru.
 
Muzej je otvoren 1949. godine i smješten je u povijesnom dvorcu Ferde Livadića iz 17. stoljeća. Posjeduje zbirku koja svjedoči o Livadićevu životu, pa tako sadržava i Livadićev povijesni glasovir, rukopise i partiture te dokumentaciju vezanu za njegov život i rad. Kulturno-povijesna zbirka pokazuje razvoj Samobora od 1242. godine, od kada datira i povelja Bele IV., čiji se original i kopija iz 1501. godine također čuvaju u Muzeju. Žig KT 1 nalazi se u muzeju.
 
Stalni postav Etnografske zbirke s predmetima tradicijske kulture Samobora i njegove okolice, otvoren je 1998. godine, u nekadašnjoj služinskoj kući Livadićeva dvorca koja je danas u sastavu Samoborskog muzeja. Uz to, u Muzeju se organiziraju radionice kraluža, svečanog nakita tradicijske nošnje samoborskog kraja. Zaslužan sakupljač građe za Samoborski muzej je Ivica Sudnik, koji je bio njegov utemeljitelj i dugogodišnji ravnatelj. Sve što je sakupio, snimio i napisao ostavio je u nasljeđe Muzeju. A toga je bilo mnogo, uključujući i veliku planinarsku arhivsku građu. Kip Ivici Sudniku nalazi se na prostoru ispred Samoborskog muzeja.
 
Radno vrijeme: Utorak - petak: 9-15 sati; subota: 9-13 sati; nedjelja: 10-17; ponedjeljkom zatvoreno
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Zdenko Kristijan

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

na vrh članka