Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
Kutija na vrhu Veliki Črnec

vrh Veliki Črnec (607 m) KT 7

Zahvaljujući svojem položaju i za nevisoko Samoborsko gorje značajnoj visini, samozatajni je Veliki Črnec, sa svojih 607 m, dobro vidljiv iz velikoga dijela toga gorja, a vidi se i iz Zagreba. Stoga je malo neobično što je razmjerno slabo poznat, tim više što se vrh toga plećatoga brda nalazi jedva četiri kilometra jugozapadno od središta Samobora i što je samo jedan kilometar udaljen od središta Ruda, poznatoga, nekad rudarskog naselja u srcu Samoborskoga gorja. Zaobišla ga je čak i granica Parka prirode »Žumberak - Samoborsko gorje«! Dotiče ga tek svojim sjeveroistočnim dijelom. Na vrhu, u kutiji je žig KT 7.
 
Do vrha Velikoga Črnca može se doći iz smjera Palačnika, slikovitoga vikendaškog naselja kroz koje vodi planinarski put iz Samobora do Planinarskoga doma »Ivica Sudnik« na Velikom dolu i »Željezničar« na Oštrcu. Markirani put počinje na mostu preko potoka Gradne, u ulici Taborec, podno ruševina staroga samoborskoga grada. Iz Samobora do Palačnika, nekad omiljena planinarskog usputišta, trebat će vam 45 minuta do sat hoda.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Zdenko Kristijan

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

na vrh članka