Izlet na Čvrsnicu (BiH) 01.- 03.06.2019

HPD Japetić Vas poziva da nam se pridružite na trodnevnom izletu na Čvrsnicu u susjednoj Bosni i Hercegovini!

petak, 01.03. – nedjelja, 03.06.2019

Čvrsnica je jedna je od najviših planina u Bosni i Hercegovini. Smještena je u sjevernom dijelu Hercegovine, a u Parku prirode Blidinje u kojem je i planina Vran. Zbog ljepote prirode i zanimljivih uspona Čvrsnica je omiljeno odredište planinara. Najviši vrh Čvrsnice je Pločno (2228 m n/v), a drugi istaknuti vrh je Veliki Vilinac (2118 m n/v).

Dinamički plan izleta:

Petak, 01.06.2019 – okupljanje na starom autobusnom kolodvoru u Samoboru u popodnevnim satima – oko 16:00h (prema dogovoru sa izletnicima) i polazak osobnim vozilima prema PP Blidinje (BiH). Vožnja cca 6h (ovisno o prometu i stajanjima) – dolazak u večernim satima u pl.dom “Orlova stina” koji se nalazi uz Blidinjsko jezero.

pl.dom “Orlova stina”

Cijena noćenja je 50kn uz važeću pl. člansku iskaznicu. Dom je opskrbljen pićem (po dogovoru), hrana iz ruksaka ili u obližnjem motelu “Hajdučke vrleti”

Subota, 02.06.2019 – 7:00h polazak iz doma sa autima do V.Vitlenice (vožnja cca 20min) – početna točka uspona na Čvrsnicu.  Od Velike Vitlenice hodamo do jezera Crljenak i Hajdučkih vrata 2000mnv. cca 3h hoda. Hajdučka vrata su prirodni fenomen na planini Čvrsnici, nalaze se na 2000 metara nadmorske visine iznad kanjona Dive Grabovice na istočnom dijelu Čvrsnice. To je kameni prsten (otvor) u stijeni, promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora..

Nakon obilaska Hajdučkih vrata penjemo se  u neposrednoj blizini na vrh Trinjača (2024mnv) koji pruža izuzetan pogled na kompletan masiv planine Prenj i kanjon rijeke Neretve.

Nakon obilaska vrha, hodamo djelomičnim isti putem natrag do križanja sa putem iz “Dive Grabovice” do pl. doma “Vilinac” gdje nas čeka odmor.

Noćenje u domu je cca 50kn, Ako se prethodno dogovori, mogu se pripremiti jela po posebnoj narudžbi. Cijena kuhanih jela je 5 KM (grah, gulaš), juha 2 KM, čajevi od planinskih trava 1 KM, kava 1KM, sokovi 3 KM, pivo 4 KM, domaće rakije (loza i šljiva) 2 KM. Za pripremu jela po narudžbi, cjena se dogovara u domu ili u pripremi organizacije posjete. (1KM – cca 4kn)

U blizini doma se nalazi izvor vode gdje se možemo opskrbiti za idući dan.

pl.dom Vilinac

Nedaleko od doma nalazi se vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na kanjon Dive Grabovice i okolne planine (1950mnv)

 

Nedjelja, 03.06.2019 – 7:00h polazak iz doma  i uspon na obližnji vrh Veliki Vilinac 2118mnv (cca 30 -45min hoda od doma). Nakon obilaska vrha vraćamo se istim putem natrag do Velike Vitlenice do naših automobila -cca 3h hoda.

Prema dogovoru možemo obići Memorijalni kompleks “Bitka za Neretvu” u Jablanici (cca 30min vožnje), gdje se nalazi poznati srušeni most iz filma “Bitka na Neretvi” iz 1969 god.

Ulaznica u Memorijalni muzej je simboličnih 2KM (8kn). Ova opcija obilaska muzeja u Jablanici ostaje kao prijedlog ukoliko ima zainteresiranih i ne previše umornih 🙂

Dolazak u Samobor u večernjim satima.

Izlet vodi Siniša Golemović – tajnik HPD Japetić

kontakt mob 091 1444 040 ili na mail: info@hpd-japetic.hr

VAŽNO: molim sudionike ovog izleta da potvrde najkasnije do 23.05.2019 kako bi rezervirali ležajeve za noćenje u pl. domovima Orlova stina i Vilinac!

Informacije o izletu

Edit
Predviđeno trajanje hoda:  Subota cca 5-6h , Nedjelja cca 4h
Zahtjevnost izleta: KONDICIJSKA ZAHTJEVNOST
K3 – TEŠKO; 7 do 9h hodaTEHNIČKA ZAHTJEVNOST
T2 – UMJERENO ZAHTJEVNO; hodnja+povremena upotreba ruku, lagano penjanje
Oprema: Standardna planinarska oprema,  više vode min. 2L  – izvor tek kod doma Vilinac
Smještaj: Noćenje. Pl dom Orlova stina 50kn , Vilinac 50kn
Prehrana: hrana iz ruksaka ili u domu. Orlove stina samo piće, dom na Vilincu opskrbljen sa hranom uz prethodnu najavu i dogovor
Dokumenti: Važeća planinarska iskaznica HPS-a, osobna iskaznica, ili putovnica (prelaz preko granice)
Udio-prilog u trošku izleta (prijevoz): okvirni troškovi puta: gorivo i cestarina 1.200kn za oba smjera po automobilu / cca 300kn po osobi ukoliko su 4 osobe u automobilu + 100kn za noćenje u domovima po osobi
Vrijeme i mjesto polaska: petak, 01.06.2019 vrijeme polaska po dogovoru u popodnevnim satima sa starog autobusnog kolodvora u Samoboru
Prijave i informacije: U prostorijama Društva, na sastanku sekcije, kod vodiča
Organizator: HPD “Japetić”
Vodič: Siniša Golemović mob. 091 1444 040 email. info@hpd-japetic.hr
VAŽNO: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *