Od Hrastnika do Laškog

Ovog puta smo organizirali malo težu zimsku planinarsku turu za uživanje. Destinacija nam je bila Posavsko hribovje a namjera je bila prohodati trasu dužine 30 kilometara od Hrastnika do Laškog.

Krenulo je rano jer vlak iz Brežica ide u 7 sati te za pripremu i dolazak se treba probuditi oko pola šest. Lijepa vožnja u toplom vlaku te brzi dolazak uz naplatu od 5 eura za kartu. Od Hrastnika put nas je vodio prvo cestom a onda kroz Ravno laganim usponom do Kala i planinarskog doma. Kao i obično , planinarski domovi su veoma dobro opskrbljeni te je užitak pojesti hajdine žgance s čvarcima.

Od Kala do Mrzlice i drugog planinarskog doma staza se i dalje uspinje a nakon toga vodi ravnim šumskim putevima do Šmohora , trečeg planinarskog doma na našem putu. Dani su kratki te nas je mrak sustigao napkon polaska iz doma , prateći nas cijelim putem do Laškog.

Poseban je užitak planinariti kroz mrak i hladnoču te osvjetljivati put malom naglavnom lampicom. Svjetla grada u daljini, lavež pasa i kupači koji uživaju u zatvorenom bazenu termi Laško su nas ispratili do željezničke stanice Laško.  U toplom vagonu, zbrajali smo kilometre puta koji smo prošli , te smo ih nabrojali 32 na gojzericama , tonući u mrak, zaželjeli smo naš brzi povratak ovim prekrasnim planinama.

Trasa izleta: Hrastnik – Klobuk – Kal (pl. dom) – Mrzlica (pl. dom) – Šmohor (pl. dom) – Laško

Vodič: Neno

Datum: subota , 30.12.2018.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *