Ushba (Put prema nigdje) Kavkaz

Ushba je naj teža i najopasnija planina na Kavkazu. Njeno ime na lokalnom svanetskom jeziku ima dva značenja „Put prema nikuda“ i Ush (grozna), ba (planina).

Na alpinističkom pohodu na Kavkaz u ljeto 1974. godine sudjelovalo je 15 alpinista iz tadašnje države, od toga 6 iz Hrvatske. Četvorica od njih (Ante Bedalov, Nenad Čulić, Viktor Tabaković i Urso Vrdoljak) poginuli su od ledene lavine 24.7.1974. prilikom uspona smjerom Križ Ushbe u sjeverozapadnoj stijeni Ushbe (4710 m). Prva dvojica bili su članovi GSS Stanice Split, a druga dvojica GSS Stanice Zagreb. U akciji potrage za nesrećanima u tom području Kavkaza od strane ruskih spašavatelja, pronađena su tijela Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka te prevezena u Split i Zagreb gdje su sahranjena.Tijela Nenada Čulića i Viktora Tabakovića nisu pronađena, a prema izvještaju spasilačke skupine, najvjerojatnije su bile zatrpane u rubnoj pukotini ispod velikog lavinskog stošca u podnožju stijene nastalom od lavine koja je uzrokovala nesreću.

Izvršni odbori HPS-a i HGSS-a na svojim sjednicama održanim u lipnju 2012. imenovali su Darka Berljaka za voditelja potrage za posmrtnim ostacima ispod Ushbe te prihvatili njegov prijedlog ostalih članova: Edina Alikalfića, Dražena Pezera i Hrvoja Kamenjarina.

Priču o potražnoj akciji 2012. za tijelima poginulih ispričati će Dražen Pezer 02. veljače u 20:00 sati u prostorijama HPD Japetić, Ul. Ivana Perkovca 36a, Samobor.