100 godina Japetića

Dragi naši članovi i prijatelji Društva!

Hrvatsko planinarsko društvo “Japetić” ove godine obilježava 100. obljetnicu osnivanja. Društvo je osnovano 1. srpnja 1923. godine u klijeti obitelji Noršić (danas Belak) u Gradišču kraj Samobora, kao podružnica Hrvatskog planinarskog društva i to pod imenom “Japetić”. Osnivači su bili Samoborci: Josip Filipec, Josip i Stanko Kompare, Viktor Matota, Josip Melinšćak, Milan Noršić, Franjo Regović, Stjepan Šoić i Vjekoslav Vrbanić.

100. obljetnica postojanja našeg Društva vrijedan je jubilej pa smo odlučili obilježiti ga nizom događanja i aktivnosti, za čiju realizaciju očekujemo i Vaše angažiranje i svesrdni doprinos.

Kao mali i neobavezni podsjetnik navodimo neke od aktivnosti kojima je Društvo prije 10 godina obilježilo tadašnji jubilej: Društveni izlet „Svi na Japetić“, Japetićev pohod, Sudnikov pohod, izložba, sadnja Japetićevog drva, autobusni izleti, svečana akademija, obilježavanje osnutka u Gradišču.

MONOGRAFIJA HPD JAPETIĆ
Obilježavajući 90 godina Društva izdali smo prigodnu monografiju o djelovanju članova i događajima u tom razdoblju postojanja, a sad želimo izdati i dopunu monografije. Zato pozivamo članove da posude ili ustupe zagubljene dokumente o radu Društva, stare i nove fotografije, da bi time pomogli u stvaranju dopunjenog izdanja povodom ovog društvenog jubileja.

Sve zainteresirane, naše vjerne članove, simpatizere planinarstva i ljubitelje planinske prirode pozivamo stoga svaki četvrtak u 20 sati na društvene sastanke i dogovore za provedbu i pripreme događaja vezanih uz ovaj veliki jubilej Društva.

https://hpd-japetic.hr/povijest-hpd-japetic/

Povijest HPD Japetić