KT 13 – Veliki Lovnik (737 m)

Veliki Lovnik (737 m) je šumoviti vrh u sjevernom dijelu Samoborskog gorja. Na vrhu se nalazi željezno raspelo, a nedaleko od njega kutija sa žigom. Veliki Lovnik je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice.

Prilaz: Gostinjac Sv. Bernarda – vrh Veliki Lovnik 10′.

Gostinjac Sv. Bernarda (690 m) na Velikom Lovniku preuređen je iz dotrajale lugarnice 1996. Otvoren je samo nedjeljom, a ne radi na vjerske blagdane i tijekom mjeseca kolovoza. Posjeduje 30 ležaja i 20 pomoćnih. Gostinjcem upravlja Planinarska bratovština Sv. Bernarda iz Samobora. U kući dežuraju članovi Bratovštine.

Prilazi: Iz Slanog Dola 1:30 h, od pl. doma Žitnica 1:20 h, od pl. doma Cerinski vir preko V. Lipovca 2:15 h a iz Smerovišća preko pl. doma Cerinski vir 2:45 h. Od Šoićeve kuće u Malom Lipovcu 1:40 h.

Slani Dol (480 m) je naselje na dugačkom hrptu između Gradišća iznad Samobora i Velikog Lovnika. Iznad naselja je upravna zgrada Parka prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“, a u selu buffet „Gogo“ s 8 ležaja i žigom KT Slani Dol. Do Slanog Dola prometuje autobus iz Samobora.

Prilazi: Iz Smerovišća (Dumić) 40′, iz Hamora 1:30 h i od Grgosove špilje u Otruševcu 2 h.

Leave a comment