Tragom prvog izleta Hrvatskog planinarskog društva

Hrvatski planinarski savez i Hrvatsko planinarsko društvo »Japetić« Samobor pozivaju planinare na Pohod Tragom prvog izleta Hrvatskog planinarskog društva. Sljedeći tradicionalni pohod po Samoborskom gorju će se održati u svibnju 2025., točno na dan kada je poduzet prvi izlet HPD-a prije 150 godina. Zainteresirane pozivamo da planiraju svoje sudjelovanje.

Jednostavna karta pohoda / © HPD Japetić

Organizirano planinarstvo u Hrvatskoj započelo se razvijati osnutkom Hrvatskog planinarskog društva 1874. godine. Svoju prvu »laznju« Društvo je poduzelo 17. svibnja 1875. na Oštrc i Plešivicu, pod vodstvom predsjednika HPD-a dr. Josipa Schlossera. U to vrijeme takav je izlet u Samoborsko gorje bio ozbiljan podvig. Planinare koji su vlakom došli do Podsuseda, na rijeci Savi dočekao je samoborski ljekarnik Schwarz. Prespavali su u Samoboru i rano rano uputili se kolima u Rude, a zatim se uspeli na Oštrc, a zatim i na Plešivicu. Tijekom puta bilježili su podatke o flori, fauni, nadmorskoj visini, temperaturi i drugim prirodnim pojavama. Po povratku u Samobor članovi HPD-a dostojno su proslavili svoj uspjeh i tek se trećega dana zadovoljni vratili u Zagreb.

Važnost prvog izleta HPD-a ocrtava činjenica je u »Obzoru« već 19. 5. 1875. objavljen Pilarov članak o usponu. U sjećanje na prvi društveni izlet HPD-a, od 1965. Hrvatski planinarski savez i HPD »Japetić« priređuju svakih 10 godina pohode »Tragom prvog izleta HPD-a«. Tom prigodom tisuće planinara i izletnika prolazi trasom od Ruda preko Velikog dola, Oštrca, Rancerja, Prekrižja i Poljanica na Plešivicu.Trasa pohoda (kontrolne točke): Rude – Veliki dol – Oštrc – Plešivica.

Dnevnik pohoda / © HPD Japetić

Kako je sve to počelo? crtica s obilježavanja 140. obljetnice pohoda – Gordana Kosmat

Idemo se vratiti u davnu 1874. godinu, u vrijeme kad još nismo znali da ćemo postojati. Ljudi su oduvijek pripadali prirodi, boravili u njoj i živjeli s njome. Kako je vrijeme prolazilo, počelo se razvijati organizirano planinarstvo, koje je dotaklo i tadašnju Hrvatsku. Tako je 1874. godine osnovano  Hrvatsko planinarsko društvo. Svoju prvu „laznju“ , koju su vjerojatno dugo planirali, društvo je poduzelo 17. svibnja 1875. godine, a cilj je bio Oštrc i Plešivica.

Izlet u Samoborsko gorje,  u to doba bio je ozbiljan podvig, prava znanstvena ekspedicija koju si samo možemo zamisliti. Grupu od 12 članova predvodio  je predsjednik HPD-a dr. Josip Schlosser. Cijela priča počinje tako da su planinari došli vlakom do Podsuseda. Na rijeci Savi dočekao ih je Samoborski ljekarnik Schwarz, te su krenuli  do Samobora gdje su noćili. Rano ujutro uputili su se kolima u mjesto Rude, odakle su krenuli na Oštrc, a nakon njega i na Plešivicu. Tijekom puta bilježili su podatke o flori, fauni, nadmorskoj visini, temperaturi i drugim prirodnim pojavama. Po povratku u Samobor članovi HPD-a proslavili su svoj uspjeh i nakon trećega dana vratili su se u Zagreb zadovolji svojim podvigom.

Važnost prvog izleta HPD-a zabilježena je u „Obzoru“  19.5.1875. godine. Objavljen je članak geologa Gjure Pilara  o usponu, a tom prilikom  izmjerio je visinu Oštrca od 2298 stopa i Plešivice od 2420 stope. U sjećanje na prvi društveni izlet HPD-a, od 1965. Hrvatski planinarski savez i HPD „Japetić“ priređuju svakih 10 godina pohode „Tragom prvog izleta HPD-a“. Tom prigodom tisuće planinara i izletnika prolazi trasom od Ruda preko Velikog dola, Oštrca, Rancerja, Prekrižja i Poljanica na Plešivicu.

I tako je prošlo 140. godina, a mi se vraćamo nazad 17. svibnja 2015. godine. Planiranje pohoda „Tragom prvog izleta HPD-a“ trajalo je tjednima. Članovi društva Japetić, njihovi simpatizeri i HPS, svakih 10. godina pripremaju i poduzimaju sve da pohod uspije. Stigao je i poziv predsjednika društva: „Dragi Japetićanci, pohod Tragom prvog izleta HPD-a 17.5.2015. se polako približava i završne pripreme su gotove. Da bismo uspješno odradili sve zadatke, za sve aktivnosti trebamo puno volontera u organizaciji događanja i to na startu i cilju te na kontrolnim točkama i.t.d.“

Već rano ujutro postavljali su se panoi kojih je bilo onoliko, koliko i pohoda „Tragom prvog izleta HPD“ na kojima je zabilježena povijest iz desetljeća u desetljeće, koje su sa zanimanjem razgledali mnogi planinari. Napravljena su i dva panoa u kojima je sažeto 10 godina Japetićevog pohoda koji se održavao isti dan.

Panoi su bili poredani na igralištu Rukometnog kluba Rudar odakle je i počeo pohod. Izveden je kraći kulturno-umjetnički program KUD Oštrc iz Ruda. U ime grada Samobora obratio se gospodin Juro Horvat, također i dopredsjednik Planinske zvezde Slovenije Miro Eržen te predsjednik HPS-a prof. dr. Hrvoje Kraljević. Pohod su organizirali Hrvatski planinarski savez i HPD Japetić Samobor uz podršku vodiča Stanice planinarskih vodiča Zagreb, HGSS Stanica Samobor, JU PP Žumberak-Samoborsko gorje. Pohod je organiziran pod pokroviteljstvom poglavarstva grada Samobora. Ovim pohodom završeno je obilježavanje 140. obljetnice hrvatskog planinarstva.

Ono čega smo se najviše bojali, bilo je vrijeme. Ono vječno planinarski pitanje: Hoće li biti kiše? Dan je uistinu bio prekrasan, tako da su tisuće planinara iz cijele Hrvatske uživali u šetnji Samoborskim gorjem, onako kako su nekad radili naši stari. Dobro vrijeme dalo je i lijepe poglede i moglo se opušteno hodati. I tako mladi i stari, poznati i nepoznati, svi zajedno preko Ruda, Velikog dola, Oštrca i Plešivice, završili smo na Poljanicama gdje se plesalo i pjevalo do kasno popodne.

Prigodom 140. godina izdan je karton pohoda, gdje su sudionici pohoda na svim kontrolnim točkama morali ovjeriti svoje kartone, a na vrhu Plešivice dobili su prigodnu značku „Tragom prvog izleta HPD“. Puno planinara i puno prijatelja na jednom mjestu, svima je uljepšalo taj dan. Mislim da je pohod uspio 100% i to samo zaslužujući svima nama koji smo bili tamo gdje smo i trebali biti, u prirodi i kroz povijest proći 140. godina. Zaustavili smo vrijeme. Vratili se u prošlost, proživjeli sadašnjost i već smo u budućnosti. Vidimo se za jedno desetljeće, a ako ne i prije na nekom drugom planinarskom pohodu.