Samoborska planinarska obilaznica (info)

Samoborska planinarska obilaznica otvorena je 9. studenog 1958. godine. Prvobitan naziv joj je bio Kružni planinarski put „Kroz Samoborsko gorje“, a 2003. je promijenjen u Samoborska obilaznica. Cilj obilaznice je upoznavanje planinara i izletnika s ljepotama i manje posjećenim dijelovima Samoborskog gorja. Obilaznica je namijenjena svim dobnim skupinama.

Za kontrolne točke (kratica: KT) Samoborske obilaznice odabrani su vrhovi, špilje i slap koji na jedinstven način prikazuju ljepote i raznovrsnost Samoborskog gorja i istočnog Žumberka. Ukupno ih ima 17 od kojih obilaznik treba posjetiti najmanje 12 da bi primio spomen-značku kao nagradu za prijeđeni put.

Od 1958. do kraja 2017. izdano je 6.048 značaka. Od 1978. do 2018. tiskano je, u sedam izdanja, 18.000 dnevnika.

U sedmom izdanju umjesto domova uvršteni su obližnji vrhovi. Više nisu KT: Pl. dom Žitnica, pl. kuća Scout u Koretićima i Slani Dol. Dodane su tri nove KT: Vrh Stražnik, Cerinski vir i Vilinske jame.

Dnevnik šestog izdanja (2003) i starija izdanja vrijede i dalje.

Upute za obilazak
Obilaznica nema posebne trase. Svi markirani planinarski putovi koji vode do pojedine kontrolne točke su istog značaja. Obilaznik sam određuje kojim će putom prići pojedinoj KT i koliko će KT obići u jednom obilasku, a vrijeme obilaska nije ograničeno. Detaljne opise svih putova, vrhova i planinarskih objekata možete naći u planinarskim i turističkim vodičima.

Kontrolne točke Samoborske obilaznice:

 • Samoborski muzej (168 m) KT 1
 • Okić (499 m) KT 2
 • Plešivica (779 m) KT 3
 • Gajev kamen (630 m) KT 4
 • Oštrc (752 m) KT 5
 • Pl. dom „Ivica Sudnik“ Veliki dol (530 m) na Velikom dolu KT 6
 • Veliki Črnec (607 m) KT 7
 • Cerinski vir (335 m) KT 8
 • Šoićeva kuća u Malom Lipovcu (385 m) KT 9
 • Lipovec-grad (577 m) KT 10
 • Stražnik (708 m) KT 11
 • Japetić (879 m) KT 12
 • Veliki Lovnik (737 m) KT 13
 • Noršićka Plešivica (728 m) KT 14
 • Vilinske jame (300 m) KT 15
 • Grgosova špilja u Otruševcu (241 m) KT 16
 • Gradina Tuščak (585 m) KT 17

Žigovi Samoborske obilaznice
Kao dokaz obilaska KT, u dnevnik treba utisnuti žig i upisati datum obilaska. Na kontrolnim točkama su postavljeni metalni žigovi, a sa sobom trebate ponijeti natopljeni jastučić za žig.

Ako nema žiga ili ste zaboravili ponijeti dnevnik, možete se fotografirati na vrhu, ispred doma, piramide ili sličnog karakterističnog objekta. Fotografija zamjenjuje žig i treba je samo umetnuti u dnevnik.

Način obilaska
Jednodnevni izleti pogodni su za većinu planinara. Moguća polazišta su Samobor, Rude, Smerovišće, Mali Lipovec (Šoićeva kuća), Slani Dol, Grdanjci, Sveti Martin pod Okićem, Podgrađe, Jastrebarsko, Noršić Selo, ali i druga.

Dvodnevni obilazak s noćenjem u nekom od planinarskih domova pogodan je za one koji dolaze iz udaljenih mjesta i žele obići Samoborsko gorje tijekom vikenda. Za obilazak 12 KT potrebno je 14 sati hoda:

1. dan: Samobor (KT1) – Okić (KT2) – Plešivica (KT3) – Lovački dom na Poljanicama – Gajev kamen (KT4) – Lovački dom na Poljanicama – Oštrc (KT5) – pl. dom „Ivica Sudnik“ na Velikom dolu (KT6). Noćenje u domu na Oštrcu ili Velikom Dolu. Obilazi se 6 KT.

2. dan: Oštrc – Veliki Dol – Smerovišće – Cerinski vir (KT8) – Veliki Lovnik (KT13) – Japetić (KT12) – Pl. dom Žitnica – Velika Vrata – Stražnik (KT11) – Lipovec-grad (KT10) – Šoićeva kuća (KT9). U Samobor se možete vratiti autobusom. Obilazi se 6 KT.

Nabava dnevnika
Dnevnik možete naručiti pismom na adresu HPD „Japetić“, telefonom: Darko Dömötörffy 098 302 700 ili na e-mail adresu: darac8085@gmail.com

Dnevnike šaljemo poštom – pouzećem uključujući troškove poštarine.

Dnevnik se može kupiti u društvenim prostorijama HPD „Japetić“ Perkovčeva 36A za vrijeme planinarskog sastanka četvrtkom od 20 sati, u Samoborskom muzeju i u suvenirnici Trešnja Okićka na Trgu kralja Tomislava.

U Zagrebu dnevnike Samoborske obilaznice prodaje Hrvatski planinarski savez, Kozarčeva 22, radnim danom od 8 do 15 sati, ponedjeljkom do 17 sati.

Dnevnike, karte i vodiče možete naručiti u HPS-u putem web-trgovine na tel: 01/4823 624 ili putem e-mail adrese: hps@hps.hr

Uvjeti za priznanje
Osobni podaci u ovom dnevniku moraju biti ispisani čitkim, velikim tiskanim slovima. Za spomen-značku treba obići najmanje 12 KT. Kod dodjele spomen-značke HPD „Japetić“ uzima u obzir da ste KT Samoborske obilaznice obišli na planinarski način i osobno posjetili svaku KT.

Obilaznik koji je ispunio potrebne uvjete treba dnevnik poslati na adresu:

HPD „Japetić“
p.p. 31
10430 SAMOBOR

Nakon pregleda, vlasniku dnevnika se dodjeljuje spomen-značka i njegovo ime se upisuje u Knjigu obilaznika. Ovjereni dnevnik sa značkom se vraća vlasniku preporučenom poštanskom pošiljkom u roku od 15 dana. Više dnevnika poslanih zajedno vraćamo na jednog pošiljatelja.

Stara izdanja dnevnika Samoborske obilaznice vrijede i nadalje. Za spomen-značku potrebno je obići samo one KT koje su uvrštene u tom izdanju.

Nesreća u planini
Dogodi li se nesreća na putu, unesrećenom treba odmah pružiti prvu pomoć prema svom znanju i mogućnostima. Ako unesrećenog ne možete sami prevesti s mjesta nesreće treba ga zaštiti od vremenskih nepogoda i pothlađivanja.

Poziv za pomoć treba uputiti na broj112 ili na broj stanice Hrvatske gorske službe spašavanja u Samoboru 091/ 721-0008. Članovi HGSS-a rade dobrovoljno i zato očekuju suradnju i razumijevanje.

Preporuke obilaznicima
– na obilazak KT ne krećite sami zbog vlastite sigurnosti! Tempo hoda prilagodite najsporijem u skupini

– uz planinarsku opremu skupina planinara treba ponijeti barem jedan mobitel s punom baterijom, kartu Samoborskog gorja, fotoaparat i jastučić za žigove

– ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom

– ne nosite puno hrane, planinarski domovi su opskrbljeni toplim jelima i pićima po pristupačnim cijenama

– u Samoborskom se gorju može planinariti u svim godišnjim dobima. I zimi, po snijegu domovi su dobro posjećeni

Napomene: Podaci navedeni u ovom dnevniku su iz 2018. godine. U dnevniku su upisani podaci o novim izmjerama nadmorskih visina, a one se kod nekih lokacija razlikuju od visina upisanih na žigovima. Korisno je provjeriti podatke na internetskim stranicama: https://www.hpd-japetic.hr/

Samobor
Samobor je grad s 19.000 stanovnika, od Zagreba udaljen 25 km, a od granice sa Slovenijom 5 km. Smješten je na rubu savske doline i Samoborskog gorja. Samobor je turističko i izletničko mjesto, poznato po Samoborskom fašniku i drugim manifestacijama.

Grad se prvi put spominje u 13 st.. Utvrdu nad gradom sagradili su pristaše češkog kralja Otokara II. između 1260. i 1264. godine.

Osim Samoborskog muzeja koji je KT obilaznice vrijedi obići Trg kralja Tomislava sa zgradom gradske vijećnice i zdencem na sredini trga, Trg Matice hrvatske s Hrvatskim domom i galerijom „Prica“, šetalište Vugrinščak, ruševine starog grada Samobora na padini brda Tepec, park šumu Anindol s kapelom sv. Ane, piramidu (vidikovac) na brdu Tepec (368 m) na stazi prema Okić-gradu i dr.

PLANINARENJE U SAMOBORSKOM GORJU

Samoborsko gorje proteže se jugozapadno od grada Samobora. Čine ga tri glavna grebena s vrhovima Plešivica, Oštrc i Japetić, kojerazdvajaju potoci Rudarska i Lipovečka Gradna. U geografskom smislu, Samoborsko gorje je istočni dio Žumberačke gore. Duboka dolina potoka Bregane razdvaja Samoborsko gorje od Žumberka.

Slikovito Samoborsko gorje posjećuju planinari, izletnici i turisti tijekom cijele godine. Sedam planinarskih domova i nekoliko ugostiteljskih objekata nude posjetiteljima jelo i noćenje. Do domova i vrhova vode označene staze ukupne dužine oko 200 km. Staze su označene planinarskim oznakama – markacijama, a križanja putova putokaznim pločama. Putove održava 10 planinarskih društava iz Samobora, Sv. Nedelje,Jastrebarskog i Zagreba.

Autobusni prilazi: Iz Zagreba prema Samoboru autobusi prometuju s tri lokacije, iz Črnomerca, Ljubljanice i Autobusnog kolodvora Zagreb.

Na autobusnom kolodvoru u Samoboru treba presjedati na lokalne linije za Rude i Braslovje, Smerovišće i Lipovec, Klake, Noršić Selo i Jarušje, Stojdragu i Gornju Vas, Slani Dol i druga odredišta.

Od Savskog mosta u Zagrebu prometuju autobusi do Sv. Martina pod Okićem i Podgrađa, Novog Sela Okićkog i Jastrebarskog. Na navedenim linijama voze prijevoznici „Samoborček“ i „Autoturist“, a obavijesti o voznom redu mogu se dobiti na tel. 01 /3362-648 ili na http:/www.samoborček.hr/vozni-red/.

Informacije o Samoborskoj obilaznici i Samoborskom gorju daju:
Darko Dömötörffy 098 302 700 – darac8085@gmail.com
Vladimir Novak 091 212 3020 – vladimir.dado.novak@gmail.com
Zdenko Kristijan 091 76 888 74 – zdenko.kristijan@gmail.com

Od 2017. društvo djeluje u svojim prostorijama u Samoboru, Perkovčeva 36A. Na web stranici HPD „Japetić“ možete naći mnogo obavijesti o aktivnostima Društva. Planinarski ormarić se nalazi u pješačkom prolazu između Samoborske banke na Trgu kralja Tomislava i tržnice.

HPD „Japetić“ priprema svake godine dva pohoda. Japetićev pohod se održava svakog svibnja po različitim trasama i Sudnikov pohod krajem studenog po ustaljenoj trasi koja vodi od Samoborskog muzeja preko Palačnika do Velikog Dola.

Vodiči i zemljovidi

1. Alan Čaplar. PLANINARSKI VODIČ PO HRVATSKOJ, 650 str., izdavač Mozaik knjiga 2015., 620 str. Samoborsko gorje je obrađeno na 28 stranica, a istočni Žumberak na 6.
2. Dr. Željko Poljak: HRVATSKE PLANINE, izdavač Golden marketing – Tehnička knjiga 2007., 660 str.
3. Planinarska karta SAMOBORSKO GORJE, mjerilo 1:25 000, izdavač SMAND Vidovec (kod Varaždina) 2016.
4. Planinarska karta SAMOBORSKO GORJE, mjerilo 1:25 000, izdavač: HGSS. Karta je u prodaji od 2019.
5. Turistička karta ŽUMBERAK-SAMOBORSKO GORJE, mjerilo 1:50 000, izdavač Park Prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“, prosinac 2017. (2. izdanje). Karta se može dobiti u uredu Turističke zajednice grada Samobora, na Trgu Kralja Tomislava. Turistička zajednica je potpomogla izdavanje te karte.

Leave a comment