KT 6 – Planinarski dom „Ivica Sudnik“ Veliki dol (530 m) (ZATVOREN)

Planinarski dom „Ivica Sudnik“ Veliki dol (530 m) je smješteni pod Oštrcom, na prijevoju između Lipovačke i Rudarske drage. Dom je izgradio PD „Japetić“ 1968. a sada je pod upravom Grada Samobora. Od 2005. dom nosi naziv Ivica Sudnik, po zaslužnom i dugogodišnjem predsjedniku PD „Japetića“. Žig se nalazi u domu, a rezervni metalni je uzidan desno od ulaza u podrum.

Prilazi: Iz Ruda (centar) 50′, iz Smerovišća 45′, od Šoićeve kuće u Malom Lipovcu 1 h. Iz centra Samobora (natkriti most kod Samoborskog muzeja i hotela Lavica) preko Rudarske Drage i Palačnika potrebno je 2 h.

Od pl. doma na Oštrcu do Velikog dola ima po Hofmanovom putu 20′, ili okolnim putom 30′.

Rude je dugačko naselje u dolini potoka Rudarska Gradna. Centar Ruda je 7 km od Samobora, a prepoznaje se po sportskoj dvorani živopisnih boja koja je sagrađena uz školu te župnoj crkvi Sv. Barbare. Od srednjeg vijeka do sredine 19. stoljeća ovdje se iskapala bakrena ruda. Iz rude se taljenjem dobivao bakar, koji se prerađivao u Hamoru, naselju na rubu Samobora. Autobusna linija Samobor – Rude završava u gornjim Rudama, a dio linija produžuje do Braslovja.

Polazišta: Rude su odlično polazište za Veliki dol, Veliki Črnec, Oštrc, Poljanice, Plešivicu i Okić.

Leave a comment