KT 4 – Gajev kamen (640 m)

Gajev kamen / slika © Zdenko K

Gajev kamen (640 m) stoji u šumi na hrptu male Plešivice. Na 1,3 m visokom kamenu je, prigodom stote obljetnice rođenja hrvatskog preporoditelja Ljudevita Gaja, uklesan natpis: SLAVA GAJU 1809. – 1909. Žig je u metalnoj kutiji desetak metara od kamena.

Prilaz: Od „Kleti Poljanice“ na Poljanicama do Gajevog kamena su dva puta: okolni put 25′ i grebenski put preko vrha Gaj (674 m) 30′.

Lovački dom na Poljanicama (580 m) se nalazi na prijevoju ceste Samobor – Rude – Poljanice – Jastrebarsko. U njemu posluje ugostiteljski objekt „Klet Poljanice“. Otvoren je vikendom, a radnim danom samo popodne.

Prilaz: Od Gornjih Ruda 1:40 h, od Bukovja 20′, a od Plešivičkog Breznika preko naselja Plešivica 3 h.

Mlin Pukšar (295 m) je obnovljena vodenica u Rudama na potoku Rudarska Gradna, na početku planinarskog puta koji od autobusnog stajališta Gornje Rude vodi za Poljanice. Mlin se može razgledati od 9 do 17 sati. Na mlinu je natpis bivšeg vlasnika „Mlin Mirko Lehpamer“. U blizini je i slikovita vikend kuća pokojnog novinara Gerharda Ledića, poznatog kao „Lutajući reporter“. Kuća se može razgledati samo izvana.

Rancerje (748 m) je travnati vrh na putu od Poljanica prema Oštrcu s kojeg se pruža lijepi pogled na bližu i dalju okolicu. Od Lovačkog doma na Poljanicama preko Prekrižja Plešivičkog do vrha ima 50′, a od doma na Oštrcu 30′.

Leave a comment