Sudnikov pohod

Ivica Sudnik (1910. – 2002.) je 77 godina djelovao u planinarstvu, od toga 29 kao predsjednik Japetića. Bio je osnivač i ravnatelj Samoborskog muzeja, osnivači prvi predsjednik Sanjkaškog saveza Hrvatske, počasni gradonačelnik, fotograf, čovjek koji je cijeli život posvetio Samoboru. U znak sjećanja na jednu od najznačajnijih osoba u povijesti našeg društva, svake godine, u nedjelju po njegovom rođendanu organiziramo pohod.

 

Crtica s 10. Sudnikovog pohoda – Darko Dömötörffy

Da li je krivo sunce nakon tjedna kiše ili je pak Sudnikov pohod ušao u život mnogih ne znamo. Ne ulazeći u razlog, ove godine je bio rekordan broj sudionika pohoda, njih skoro 300. Bilo je tu učenika Osnovne škole Samobor, izviđača, roditelja s malom i velikom djecom, planinara. Ono što je najvažnije, svima je bio ove nedjelje osmijeh na licu.

Naši domaćini, domari planinarskog doma Ivica Sudnik, uprli su snage da sve zadovolje, što im je i uspjelo. Najveći organizirani broj planinara, njih 56, došao je iz Varaždina, što znači da je Sudnikov pohod prerastao granice Zagrebačke županije i grada Zagreba i kao val se širi dalje. Simbolično bi mogli reći: iza Sudnika Sudnik, njegove misli su još s nama, u nama. Ono što je bilo lijepo vidjeti je park ispred muzeja prepun ljudi. Pri slikanju kod spomenika Sudniku svi jednostavno nisu stali u objektiv fotoaparata.

Sudionici pohoda su prije toga u muzeju imali priliku pogledati izložbu o Mirku Kleščiću, prvom povjereniku Hrvatskog planinarskog društva kome je pristupio 1905. Osim toga bilo je tu Sudnikove žemlje i čvaraka. Sunčano vrijeme i prekrasne jesenje boje šume (koje smo specijalno naručili za ovu priliku) dali su mogućnost malima i velikim, mladima i starima, da uživaju ne samo u hodanju već i onom najvažnijem, u druženju.

Ovo je bio jubilarni 10. pohod i prilika da se nagrade oni vjerni koji nisu niti jedne godine propustili pohod. A bilo je tu pohoda po snijegu, po magli , po hladnoći i po kiši. Samoborski muzej kao suorganizator je za ovu priliku pripremio 2 zbornika o Ivici Sudniku koji su uz samoborski suvenir predani upornim pohodnicima. I ovaj puta bili smo pod budnim okom HGSS-a. Bili su nezaposleni, super!

Na kraju treba istaći da bi pohode, njih 10, bilo nemoguće održati bez velike pomoći ravnatelja i djelatnika Samoborskog muzeja, te želimo da zajedno mi, vi, oni, doživimo i 20. izdanje Sudnikova pohoda.