KT 3 – Plešivica (779 m)

Piramida na Plešivici / slika Neno G

Plešivica (779 m) je drugi vrh po visini u Samoborskom gorju. Prvu drvenu piramidu postavio je na najvišem dijelu šumovitog grebena HPD 1881., prvu željeznu 1905., a današnja piramida postavljena je 1957. Žig se nalazi s vanjske strane crvene kutije na piramidi. Plešivica je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice.

Prilazi: Najkraći prilaz je od „Kleti Poljanica“ 40′, a iz Ruda 2 h. Od Planinarskog doma pod Okićem vode dva prilaza, preko Poljanica Okićkih i Kotara 1:30 h i preko Popovog Dola 2:10 h.

Rudnik sveta Barbara je smješten svega 10′ od centra Ruda. Jedan je od najstarijih europskih rudnika bakra, kasnije i željeza. Posjetitelji mogu obići 150 m uređenih rovova. Rudnikom upravlja KUD „Oštrc“ iz Ruda. Naplaćuje se ulaznica, a rudnik se obilazi uz stručno vodstvo. Otvoren je od travnja do početka prosinca subotom, nedjeljom i blagdanom od 10 do 18 sati. Nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Više informacija na: http://www.rudnik.hr/

Sv. Leonard je crkva u Kotarima (477 m) koja se nalazi ispod hrpta Plešivice. Izgrađena je u 16. stoljeću kao dio franjevačkog samostana. Do danas je ostalo sačuvano jedno krilo samostana i crkva s baroknim oltarom, jednim od najljepših u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Crkva i samostan su zaštićeni kao spomenik kulture najviše kategorije.

Leave a comment