KT 1 – Samoborski muzej (159 m)

Samoborski muzej (159 m) smješten je u središtu Samobora, udaljen 2 minute hoda od Trga kralja Tomislava ili 15′ od autobusnog kolodvora. U jednoj izložbenoj prostoriji muzeja na prvom katu, nalaze se eksponati iz prošlosti planinarstva u Samoboru i Samoborskom gorju. U muzeju je deponiran i dio arhiva Hrvatskog planinarskog saveza i pojedinih planinarskih društava.

Muzej je otvoren svaki dan osim ponedjeljka i blagdana. Radnim danom i subotom muzej je otvoren od 10 do 14 sati, a nedjeljom od 14 do 17 sati, ljeti nedjeljom (7. i 8. mjesec) od 14 do 19 sati. Žig je u muzeju.

Parkiranje: Od Trga kralja Tomislava u Samoboru Livadićevom ulicom do semafora i nakon 200 m skreće se lijevo do besplatnog parkirališta. Do muzeja je svega 3′ šetnicom uz potok Gradnu. U Samoboru se nedjeljom i blagdanom ne plaća parkiranje.

Polazišta: Od Trga kralja Tomislava u centru Samobora kroz natkriti most se stiže do muzeja i hotela „Lavica“. Od mosta vode dva markirana puta: prvi, preko Anindola i piramide/vidikovca na brdu Tepec do Pl. doma pod Okićem i drugi, Šetnicom dr. Franje Tuđmana pa preko gradske livade Vugrinščak na Palačnik, Veliki Dol i Oštrc. Sjeverno, pedeset metara od mosta, kod hotela „Livadić“, je početak markiranog puta za Grgosovu špilju.

Leave a comment