KT 17 – Gradina Tuščak (585 m)

Gradina Tuščak (585 m) nalazi se na šumovitom hrptu brda Tuščaka. Od nekadašnje stražarske kule ostao je samo zid visine 1,5 m. Iznad zidina na mjestu temelja druge kule je odmorište s klupama. To je jedina KT u Samoborskoj obilaznici koja je locirana izvan Samoborskog gorja, u istočnom Žumberku. U šumi 15′ od gradine, nalazi se vrh Tuščak (602 m).
Metalni žig je ugrađen na zidu kule, a kutija s upisnom knjigom nalazi se poviše uz temelje gornje kule.
Prilazi: Od sela Kravljaka (504 m) je 25′ do gradine, od pl. kuće Scout u Koretićima preko Kravljaka 1:40 h, od Stojdrage 1:20 h i od Osredka preko vrha Tuščak 1:20 h.

Stojdraga (519 m) je naselje u istočnom Žumberku. Na brežuljku iznad naselja je grkokatolička župna crkva Sv. Jurja, župni dvor i Žumberački uskočki muzej. U obližnjem perivoju je 5 m visoki križ podignut 1925. povodom tisućite godišnjice hrvatskog kraljevstva i obilježje na prvi organizirani izlet automobilima u Hrvatskoj održan 1926. od Zagreba do Stojdrage. Autobusna linija Samobor – Bregana – Gabrovica – Stojdraga – Poklek – Budinjak – Gornja Vas prometuje svaki dan dva puta dnevno.
Prilazi: Iz Osredka 1 h, iz Kravljaka 1 h, od Tuščaka 1:20 h, od Pl. kuće Scout u Koretićima preko Kravljaka 2:15 h.

Leave a comment