Izlet na Žumberak

Nedjelja 07.06 2020., dan stvoren za planinarenje i uživanje u prirodi. Nas devetero našlo se na Autobusnom kolodvoru Samobor i krenuli sa dva automobila prema Žumberku stazom HARTJE – STARI GRAD ŽUMBERAK – JEČMIŠTE – GRIČ.

Vožnja je trajala oko sat vremena. Stigavši do odvojka ceste za Sošice, ostavljamo automobile, uzimamo ruksake i krećemo. Žumberak, sam po sebi, prekrasan: šumovit, prostran i zadivljujuć. Planinarski početnik, kao što sam ja, uvijek se pita da li će uspijeti prohodati planiranu turu. Evo mi prilike da upoznam svoje mogućnosti! Staza lagano kreće između kuća, polja i ulazi u šumu. A šuma nas je dočekala svježinom u zraku, pjevom ptica i mirisom vlažne zemlje i cvijetova bazge. Lako sam se kretala tom dionicom, ali nakon izlaska iz šume počeli smo se sve više uspinjati kroz kotlinu. Bilo je podne i sparno, pa su počele moje sumnje… No, laganijim hodom i uz nekoliko kraćih stanki, tek toliko da uhvatim zraka i povratim snagu, prošla sam i taj dio.

S veseljem sam prihvatila vijest da slijedi dvadeset-minutna stanka kod STAROG GRADA ŽUMBERKA gdje smo se odmarali i okrijepili. Uslijedio je uspon prema Ječmištu, dionica je trajala dva sata, ali smo opet bili u šumi i uz povremene spasonosne stanke, sve je bilo opet lakše. Izašli smo na livadu koja nas je dočekala okupana suncem i mirisom proljetnog cvijeća, kao i prekrasnim pogledom na Medvednicu i Zagreb.

Konačno je uslijedilo opuštanje: nakon laganog spusta kroz livade i uživanje u prirodi, te odmarajući u Lovačkoj kući KOLJE imali smo ručak iz ruksaka uz priču i smijeh. Dalje, prema Griču vodi šumski put i uz malo istraživanja na tom putu prema selu Tomaševci, uspješno smo stigli do naših automobila. Bila sam ponosna na sebe shvaćajući da sam uspješno sve prohodala bez pretjeranog napora. Već se spremam za novi izlet i novi izazov.

Tekst napisala: Kornelija Kosaber
Fotografije snimila: Daniela Čupić