Kako početi planinariti?

Planinarenje može biti jednostavno kao stavljanje na svojih cipela i pješačenje iz svoje kuće u obližnju šumu. Planinarenje je aktivnost koja vam omogućuje da napravite vlastite odluke kada se radi o razini težine i opasnosti koju želite preuzeti. Naprimjer, ako namjeravate samo šetati u vašem lokalnom parku onda ćete vjerojatno preživjeti i vratiti se svojoj kući na vrijeme, te u jednom komadu.

Ako želite poduzeti složenije planinarske izlete onda se prije toga morate detaljno upoznati sa planinarenjem kroz planinarsku literaturu i učlanjenjem u planinarsko društvo koje priprema i educira planinare kroz planinarske škole i planinarske izlete za početnike gdje se uče osnove planinarstva na terenu i kroz pokazne vježbe.

Ocjenjivanje svoje sposobnosti
Kao i u drugim aktivnostima na otvorenom, treba imati plan prije početka. Treba znati svoje vlastite sposobnosti i ograničenja te pješačenje i planinarenje prilagoditi u skladu s tim.

Fizička spremnost
Pobrinite se da ste fizički spremni za izazove koji stoje pred vama. Dobar trening može povećati ukupnu razinu vaše izdržljivosti i pripremiti vaše tijelo za planinarenje.

Planinarenje sam ili u grupama
Odlučite želite li doživjeti slobodu i tišinu u solo šetnji ili osjećaj sigurnosti kroz grupu ljudi. Morate biti svjesni opasnosti koje samostalno planinarenje može uzrokovati zato je naša preporuka nikad u planinu sam.

Stvari koje treba zapamtiti
Ako još nikada niste doživjeli planinarenje, samo malo razmišljanja i pripreme prije planinarskog pohoda može napraviti veliku razliku između potpuno uspjelog izleta ili potpune iscrpljenosti. Planinranje izleta je vrlo bitan dio planinarenja. Koristite planinarsku literaturu i karte. Razgovarajte sa drugim iskusnim planinarima i razmijenjujte informacije.