Mali planinari – Spilja Lokvarka i Park šuma Golubinjak

Nakon domaćih izleta i kratkog posjeta susjednoj Sloveniji, Mali planinari krenuli su put Gorskog kotara. U subotu, 11. svibnja, uputili smo se prema mjestu Lokve, odnosno u spilju Lokvarku. Svaki izlet nam donosi nešto novo, a to je ovaj put bio spiljski svijet. Nekima i prvi susret s njim. Znatiželjno smo krenuli malim usponom do ulaza u spilju. Lokvarka je po postanku zapravo kaverna, špiljski objekt bez prirodnog ulaza. Otvor u spilju probijen je slučajno (kao i u slučaju naše Grgosove spilje) tek u 20. stoljeću prilikom iskopa materijala za proizvodnju vapna. Iza malenog ulaza krije se dubok i impresivni spiljski sustav. Kako smo naučili od naše vodičice speleolozi su došli do čak 275 metara dubine. Prošli smo četiri razine, koliko je uređeno za posjetitelje, od ukupno šest, da bismo se spustili 75 metara niže od ulaza. Vidjeli smo razne spiljske oblike, dvorane u kojima smo isprobavali jeku, podzemno jezerce, provlačili se, spuštali i penjali.

Nakon upoznavanja podzemlja krenuli smo prema našem nadzemnom cilju, Park šumi Golubinjak. Uređeni park s velikom livadom, ugostiteljskim objektom, i najvažnije, dječjim igralištem nalazi se uz samu autocestu i u neposrednoj blizini mjesta Lokve. Doručak, kratka pauza i put pod noge. Na samom ulazu u šumu dočekala nas je Kraljica šume, jela visoka 42 metra. Procjenjuje se da je stara oko 226 godina. Istražili smo i naučili da je potrebno osam malih planinara da obgrle deblo Kraljice šume. Dalje nas je put vodio kružnom stazom. Na dijelovima smo se provlačili i kroz raslinje koje se malima učinilo kao prašuma. Put nas je doveo i do ledene spilje. U svodu spilje nalazi se veliki otvor. Ime je dobila upravo po snijegu i ledu koji se ljetnim mjesecima znao zadržati. Malo uspona, malo spuštanja i tako kroz kamenito šumski teren. Neki su pokazivali i svoje penjačke vještine. Prošli smo i kroz Paklena vrata, veliki otvor u stijeni, širine 4 metara, debljine zidova 5 metara, a visine 8 metara. Nakon prave spilje prošli smo i kroz poluspilju. Prije urušavanja svoda, što se i danas vidi po količini materijala po tlu, Golublja poluspilja je bila spilja. Ima veliki ulaz i mali izlaz. Mi smo izašli na ulaz i uputili se prema našoj početnoj točki dječjem igralištu za male i ugostiteljskom objektu za velike.

 

Prema svemu nabrojanom činilo bi se da je ovaj izlet trajao cijeli vikend no ostalo je cijelo popodne vremena da se druži, igra i uživa u prekrasnom okruženju Golubinjaka.

Pogledajte galeriju slika