Stari-novi put Žumberkom

Markacisti HPD “Japetić” preuzeli su dio trase uzdužnog planinarkog puta kroz Žumberačku goru od HPD “Trešnjevka-Monter” koji je trasirao put 1990. godine no više nije bio u stanju održavati put dugačak preko 50 km. Stoga je održavanje puta preuzelo više društava među kojima smo i mi. Segment puta koji smo preuzeli je od Kalja do Sopotskog slapa.  Obzirom da je put na mjestima jako zarastao i da velikim dijelom vodi po asfaltu, te da planinari više ne hodaju uzdužno cijelim Žumberkom u komadu odlučili smo promijeniti trasu i prilagoditi je postojećim trendovima.

Tako smo trasirali i markirali put koji počinje na odvojku ceste prema Sošicama s žumberačke ceste Gabrovica-Gornja Vas-Žamarija-Krašić, kod naselja Hartje, gdje je povelik parking. Put od parkinga preko Hartja spustili smo do jednog od najkultnijeg mjesta na Žumberku, Crkve Sv. Nikole, Pila i starog  Novog grada Žumberka. Put nakon toga nastavlja grebenom do Starog grada Žumberka (Sichelberga) pa smo time vezali povijest dviju utvrda. Nastavljamo dalje prema Kekić dragi i dižemo se do Stare drage odnosno do puta Ječmište – Blaževo brdo. Ovdje se dalje planinar može odlučiti ide li prema pl. domu Vodice ili će se preko Ječmišta i Griča vratiti do auta.

Put je razgledan i vodi lijepim krajevima Žumberačkog gorja a time što povezuje dva stara grada daje mu dodatnu vrijednost. Trasiranje i markiranje puta izvedeno je u 6 akcija.