Ushba (Put prema nigdje) Kavkaz – predavač Dražen Pezer

Vrlo zanimljivo predavanje održano je u prostorijama našega društva 2.2.2023. posvećeno tragediji hrvatskih alpinista i članova Gorske službe spašavanja Anti Bedalovu, Nenadu Čuliću, Ursi Vrdoljaku i Viktoru Tabakoviću 1974. Sudionik potražne akcije za posmrtnim ostatcima dvojice alpinista Čulića i Tabakovića, koji nisu bili pronađeni u vremenu nesreće, bio je predavač Dražen Pezer. Alpinistička tragedija dogodila se u Gruziji, u planinskom masivu Kavkaz, točnije na lokaciji koja je poznata pod nazivom Križ Ushbe. Uspon je bio dio priprema hrvatskih alpinista za predstojeću alpinističku ekspediciju u južnoamerički masiv Ande i tamošnji najviši vrh.

Govoreći o karakteristikama planine, Pezer je rekao kako se radi o stijeni koja je okovana ledenjakom, a čine je dva vrha –  južni, visok 4700m, i sjeverni 4697 m.  Dvojica  stradalih alpinista pronađena su 2012. i 2013., dakle 38 godina nakon tragedije, a bili su u dubokim ledenjačkim naslagama snijega i leda. Njihova tijela pronađena su znatno niže od mjesta nesreće jer se ledenjak polako, ali neprestano kreće, a u nižim područjima došlo je i do otopljavanja što je omogućilo pronalazak nesretnih alpinista.

O okolnostima tragedije Pezer je govorio čitajući i komentirajući tadašnje izvješće o nesreći  koji je pripremio alpinist Vladimir Mesarić, vođa pohoda alpinista na Kavkaz te 1974. godine.

Posebno zanimljiv bio je Pezerov prikaz organizacije  ekspedicije koja je u Gruziju otišla pronaći tijela Čulića i Tabakovića , kao i samo pronalaženje posmrtnih ostataka i transport u dolinu.

Na predavanju  je bio velik broj članova i zainteresiranih građana.