15. Japetićev pohod u znaku COVID-19

Nakon iznenađujućeg popuštanja mjera za koronavirus Stožera civilne zaštite, gdje se dozvoljava okupljanje do 40 ljudi na brzinu je organiziran 15. Japetićev pohod. Pohod je bio jednostavan, daleko od postavljenih normi no svejedno je donio zadovoljstvo sudionicima pohoda . Ovaj puta pohod nije oglašavan i zapravo je bio namijenjen samo članovima društva.

Tako nas se okupilo samo petnaestak uz gosta iz HPD Lipa, Sesvete. Trasa pohoda Samobor – Otruševec – Vratnik – Slani Dol. Okupili smo se ispred Sportske dvorane, malo grgljali i krenuli preko Jelenščaka za Otruševec. Unatoč lošoj prognozi dan je bio lijep, društvo ugodno, a hod ležeran. Naš cilj je bilo izletište “Gogo” u Slanom Dolu. Kako nismo organizirali nikakvu zabavu i klopu na kraju pohoda „Gogo“ je bilo pravo odredište. Tu smo po nahođenju pojeli nešto sa žlicom ili ispraznili zalihe iz ruksaka. Povratak u Samobor je bio preko Hamora u Samobor.

I tako unatoč kriznoj situaciji mi smo održali naš jubilarni 15. pohod koji je bio posvećen Miroslavu Ivaniševiću (Sarajevo 1920 – Samobor 2011), velikom planinaru koji je bio tajnik „Japetića“ od 1959 do 1970 , a kasnije predsjednik HPD „Vihor“ iz Zagreba. Primio je velik broj priznanja za svoj rad u planinarstvu, bio je vodič, markacist, a aktivno je sudjelovao u izgradnji, obnovi, i proširenju pl. domova (Vojni Tuk, Zavižan, Miroslav Hirtz, Šoićeva kuća, Veliki Dol, Bijele stijene, Vinište i Duliba).

Tekst Darko, slike Bojan.