Izlet 11. opće planinarske škole na Tuhobić i Kamačnik

Prošlu nedjelju je nas dvadesetak polaznika planinarske škole bilo na jednodnevnom izletu na Tuhobić. Vodič je bio Siniša Golemović. Imali smo priliku vidjeti predivne krajolike i uživati u zajedničkom druženju.

Tuhobić je izdužena planina koja se pruža primorskim rubom goranske visoravni u smjeru sjeverozapad – jugoistok u dužini 8,5 km. Poznata je po svojoj izrazitoj oštroj granici između goranske i primorske klime i vegetacije. Niti na jednoj planini granica između goranskih šuma i primorskih krških terena nije tako oštra i upadljiva kao na Tuhobiću. Na ovoj lokaciji sjeveroistočni vjetar – bura često dostiže orkanske razmjere.

Vrh Tuhobić (1109 m) je travnat vrh s kojeg se pruža prekrasan pogled na obližnje mnogobrojne vrhove s jedne, te na more i otoke s druge strane. Otvoren je u svim smjerovima. sa samog vrha pružaju se lijepi vidici otvoreni u svim smjerovima – na Riječki zaljev i dalje Učke i Ćićarije, na more, otoke Krk i Cres…

U neposrednoj blizini su dom izviđača na Lepeni, jezero Bajer, te autocesta s obje strane tunela. Prema sjeverozapadu lijepo se razaznaje Risnjak, Snježnik i slovenski Snežnik. S druge strane prema jugoistoku lijepi prizori pružaju se na Ličko polje, Medveđak i Viševicu.

Drugi dio dana smo iskoristili za posjetu kanjonu Kamačnik koji je od 1992.g. kategoriziran kao zaštićeni značajni krajobraz.  Kroz njegovu slikovitu sutjesku izgrađen je 1961. godine pješački put, drveni mostići i galerije. Naš istaknuti planinarski pisac prof. dr. Željko Poljak u svojoj knjizi „Planine Hrvatske“ piše o Kamačniku kao o “sutjesci punoj divlje romantike”.

Kamačnik je svoju sutjesku usjekao u masiv Velike Kapele i ulijeva se u rijeku Dobru rušeći se manjim slapom budući je na ulazu u kanjon pregrađen jazom i ujezeren. Izvor Kamačnika tipičan je kraški, pri čemu voda do izvora dolazi iz potopljenog špiljskog kanala. Na samom ušću smješten je ugostiteljski objekt “Kamačnik” koji posjetiocima nudi odmor uz domaću prehranu i piće. Veselim se novim druženjima koja su pred nama!

Hvala cijeloj ekipi iz HPD ” Japetić” na entuzijazmu i trudu koji ulažu u rad sa polaznicima planinarske škole.

Tekst napisala: Barbara Bitunjac Rubinić

Fotografije snimili: Bojan Horvat i Daniela Čupić