Godina slavlja u HPD-u „Japetić“

Hrvatsko planinarsko društvo „Japetić” posebno obilježava 2023. godinu. Povodom stogodišnjice osnutka društva, kroz godinu je organiziralo predavanja, pohode i predstavilo svoj rad na festivalu „Brdo knjiga“ u Centru za mlade Bunker.

Prvo predavanje u veljači „Ushba (Put prema nigdje) Kavkaz“ bilo je posvećeno tragičnom usponu hrvatskih alpinista na jedan od najznačajnijih vrhova Kavkaza Ushbi , davne 1974., na kojem je predavač Dražen Pezer govorio i o svojem sudjelovanju u pronalaženju posmrtnih ostataka jednog od poginulih alpinista. Drugo predavanje održano u svibnju spojilo je ljubav prema knjigama i planinama i tako napravilo uvod u festival „Brdo knjiga“. Zajednička tema predavanja bila je najviši vrh Južne Amerika Aconcagua. Tibor Sekelj usponu je posvetio popularnu knjigu, čije je revidirano izdanje na predavanju predstavio izdavač Juraj Bubalo, a o vlastitom usponu, govorili su Željko Žarak i Roman Vuković.

Osim predavanja, društvo je ove godine organiziralo „Japetićev pohod“ i to 18-i po redu. Ove godine, 21. svibnja, ruta je započela od Malog Lipovca preko Dragonoša, Velikog Lovnika te, nakon odmora u gostinjcu Sv. Bernarda, nastavila preko Trtnice do završne točke, Slanog Dola.
Prve nedjelje nakon Dana žena, organiziran je i pohod „101 žena na Japetiću“ koji je slavio sve nekadašnje i sadašnje članice društva.

Društvo je imalo priliku predstaviti se i na „Brdu knjiga – festivalu knjiga i planina“. Za vrijeme trajanja, posjetitelji su kroz četiri postavljena plakata mogli pratiti povijest društva, od njegovog osnivanja do značajnih događaja, inicijativa i članova, među kojima se ističe Ivica Sudnik. Zatim su gosti svoju „šetnju“ nastavili u sadašnjosti, gdje su vidjeli čime se društvo bavi, što organizira i koje sve sekcije postoje. „Šetnja“ je na kraju završila pogledom u budućnost prema željenom smjeru kojim društvo želi ići, a to je upoznavanje najmlađih generacija s planinarstvom, čime bi se stvorile nove generacije ljubitelja prirode na kojima ostaje planinarsko društvo „Japetić“.

Obilježavanje stogodišnjice ne bi bilo potpuno bez polaganja vijenca na spomen ploči u kleti obitelji Belak gdje je društvo osnovano. Proslava u Gradišću održat će se 2. srpnja u 11 sati i pozivaju se svi članovi društva, članovi ostalih planinarskih društava, zainteresirani građani i svi drugi da sudjeluju i upotpune ovu svečanost!