Naši planinarski putovi

Markacistica Danijela / slika Neno G

Planinarski putovi u Hrvatskoj označeni su crveno-bijelim markacijama te planinarskim putokazima i oznakama. Uređivanje i održavanje planinarskih putova u hrvatskim planinama obavljaju markacisti organizirani u markacijskim sekcijama planinarskih društava. HPD Japetić održava 73 km planinarskih puteva u Samoborskom gorju.

Link na popis planinarskih putova HPD “Japetić” – HPS Registar

Članovi naše sekcije svake godine održavaju postojeće planinarske putove a radovi održavanja uključuju pripremu alata, izvide stanja puteva, obnovu markacija i čišćenje staza, popravak putokaznih tabli i puno veselja.

Markacisti naporno rade jer jednom obilježeni put obaveza je stalnog održavanja a na ne održavanom putu oznake propadaju, a planinari lutaju, ljute se, a ponekad ih mora tražiti HGSS.

Nastojimo da su naši planinarski putevi održavani i sigurni što nije jamstvo da u planinama nema slučajnosti. Najbolja prevencija je odgovarajuća fizička i psihička priprema svakog posjetitelja planina i planinarska škola.

Markacist ili markacistica može postati svaki član Društva koji voli rad i spremna je godišnje sudjelovati u akcijama održavanje planinskih staza. Nakon završetka tečaja u organizaciji Komisije za planinarske putove postaje markacist. Rad je vrlo raznolik, od slikarstva do oznake složenih popravaka putokaza tako da svaki otkriva svoje sposobnosti odgovarajuće zadatku.

Sastanci sekcije nisu određeni unaprijed već ih po potrebi saziva povjerenik putem e-mail obavijesti članovima. Svaki novi član je dobrodošao. Javite se povjereniku za dogovor.