Nema lošeg vremena….

Nedjeljno jutro, kiša pada i ne prestaje, vremenska prognoza loša. Dogovor za izlet na Žumberak je u sedam ujutro na novom autobusnom kolodvoru u Samoboru. Nije baš da mi se da, ali kaj je tu je.

Nalazimo se, Dragutin i Tamara puni optimizma, te krećemo. Jutarnja kava u Grdanjcima, i zatim nastavljamo autima kroz Stojdragu, Budinjak do Hartja. Ostavljamo automobile, na odvojku ceste za Sošice.

Po laganoj kiši krećemo prema Novom gradu Žumberku po planinarskom putu koji je ovu godinu trasiralo i označilo naše društvo. Za četrdesetak minuta smo stigli do crkvice Sv. Nikole i Žumberačkog pila. Obilazak ruševina Novog grada Žumberka, ostavljamo za lijepše vrijeme.   Nastavljamo dalje, penjemo se na greben Rakovca i zatim prema  Starom gradu Žumberku. Kraći odmor i obilazak ruševina, kiša skoro pa stala. Nastavljamo lagano kolnim putem, prema Kekić Dragi (480 m), od kuda počinje najzahtjevniji dio puta, uspon na  vrh Ječmište (976 m). Ubrzo smo svi bez jakni, a neki i u kratkim rukavima. Na Ječmištu prikupljanje,  i krećemo prema selu Grič (780 m), koje je sada najviše naseljeno mjesto na Žumberku. Od Griča, nemarkiranim putevima, spuštamo se uz groblje u Tomaševcima, na cestu Hartje-Sošice i vraćamo prema automobilima.

Izlet je održan u nedjelju 10. studenog 2019. Ukupno vrijeme hoda s odmorima koje nam je trebalo za opisani krug je malo manje od pet i pol sati.

Nema lošeg vremena,  samo loše opreme, kažu neki.