Godišnjak Japetić (PDF svih brojeva za čitanje)

Prigodni članak predsjednika Društva uz prvi broj glasila 2010. godine.

Drage planinarke i planinari japetićanci,

Već duže vrijeme sazrijeva ideja o pokretanju informativnog biltena, glasila ili časopisa kojim bismo prikazali bogati društveni život HPD-a Japetić prvenstveno našim članovima, ali i svim zainteresiranim ljubiteljima planina i prirode, s izraženom sviješću da naš rad popularizira planinarenje i promiče ljepote Samoborskog i Žumberačkog gorja.

Važan iskorak bilo je pokretanje elektroničkih stranica www.hpd-japetic.hr koje svakodnevno posjećuje velik broj internetskih zanesenjaka, a čije stupce uređuju i ispunjavaju svojim člancima i fotografijama naši članovi. Zamislite samo: u godini dana strani

ce je posjetilo 15.000 osoba, a članci su otvoreni ukupno 70.000 puta!

Omot prvog broja glasnika “Japetić”

Pa ipak, imati u rukama opipljivo štivo koje se može listati i prelistavati uz kavu, zajednički komentirati, podijeliti prijateljima, dati starijim planinarima nesnalažljivim u novim medijima tek je niz razloga zbog kojih smo se prihvatili ovog za nas pionirskog posla. Željeli smo u ovom godišnjaku prikazati sličice iz prošlosti i rad svih naših sekcija, od markacističke, izletničke do alpinističke. Upoznati članstvo s radom Planinarske škole koja je iz godine u godinu sve posjećenija i odskočna je daska za mnoge mlađe članove željne visokogorskih iskustava.

Osim tog prvi je broj prikaz najzanimljivijih društvenih izleta iz prošle godine i svjedočanstvo zajedništva po kojem su japetićanci poznati. Pokretanjem «Japetića» nastavlja se niz događanja povezanih sa skorašnjom obljetnicom 90.rođendana.

Davne, 1923. prekrasni krajolici Samoborskog gorja bili su zapravo nepoznanica i nedirnuta priroda koja je čekala svoje osvajače. Premda pravi planinari ne vole riječ osvajati i sve izvedenice iste riječi, ona istodobno znači i zadiviti, zaljubiti se, uvijek se vraćati. Tako su

vjerojatno mislili i naši osnivači, ne sluteći opće u kakvu dugotrajnu pustolovinu su uputili sve nas kroz burno vrijeme u kojem je djelovalo, ali i nastavlja djelovati, naše Društvo.

Sav entuzijazam naših članova možda se najbolje vidi u ispunjavanju stranica godišnjaka koji imate u rukama jer tekstopisci su najmanje novinari i fotografi, a najviše zaljubljenici u planine i prirodu pa stoga ne treba biti prestrogi kritičar njihovih redaka.

Život jednog društva mogli bismo usporediti i s ljudskim životom u najširem smislu, sa svim usponima i padovima što postoje u njemu. U ovom broju nismo se usredotočili na postojeće velike poteškoće koje ometaju naš rad, već nekako svečarski i ponosno želimo Glasilom pokazati unutarnju kvalitetu i snagu koje Društvo ima. Pozivamo stoga sve naše članove i one koji to žele biti da nam se pridruže, kako u brdima tako i u radu, ne bismo li učinili život Društva kvalitetnijim i pronašli rješenja za izazove koji nas očekuju.

Svi materijali , tekstovi, dokumenti i slike na domeni japetic.hr su zaštićeni autorskim pravima.

Bilo kakva distribucija ili prenošenje bez suglasnosti autora nije dopuštena. NN Broj: 01-081-03-1344/2

Izvršni odbor HPD “Japetić”.

Leave a comment