HPO Obilaznici

Hvar – vrh Sv. Nikola / slika © Neno G

Dio članova Japetića pronašao je zadovoljstvo u obilasku planinarskih obilaznica. Od svih, najinteresantnija je Hrvatska planinarska obilaznica i Hrvatske planinarske kuće, a obilaskom lokalnih obilaznica sudjelujemo i u natjecanju Gojzerica. Za sada smo ponosni na broj obilaznika koji su se opredjelili i za ovaj način planinarenja, a obzirom na ukupan broj naših članova.

Poveznica na popis Japetićanaca obilaznika HPO

Hrvatska planinarska obilaznica je osnovana 2000. Vodi je Hrvatski planinarski savez – Komisija za planinarske putove. Više podataka o HPO možete naći na stranici hps.hr, a pod natpisom obilaznici i popis svih planinara koji su primili priznanja.

Zahvaljujući HPO-u obišli smo cijelu Hrvatsku, bili u krajevima koje vjerojatno ne bi posjetili jer nisu planinarski atraktivni. Upravo obilaznice, lokalne ili HPO otvorile su nam vidike, nudeći posjet novih i nevjerojatno lijepim krajevima. Najčešći cilj svakog izleta je posjet najvišem ili najatraktivnijem vrhu u nekom kraju, no pogled u dnevnik ili vodič obilaznice prisilit će nas da posvetimo malo više vremena tom kraju i pogledamo što nam to nude domačini, prijatelji planinari. Rezultat toga je uvijek nešto novo, oku do tada skriveno. No na kraju i ona nagrada u obliku značke je slatka.

U društvu postoji grupa planinara koji gotovo svakog vikenda planinare po raznim obilaznicama i uživaju u novim vidicima, planinama, znamenitostima i druženju.

Pridružite nam se!

Leave a comment