Markacijska sekcija

Markacija

Planinarski putovi u Hrvatskoj označeni su crveno-bijelim markacijama te planinarskim putokazima i oznakama. Uređivanje i održavanje planinarskih putova u hrvatskim planinama obavljaju markacisti organizirani u markacijskim sekcijama planinarskih društava. Danas na Samoborskom gorju ima 209 km markiranih planinarskih putova, ukupne visinske razlike 15900 metara a za obilazak svih putova bilo bi vam potrebno oko 74 sata hoda. Markacijska sekcija HPD “Japetić” održava markacije i putokaze na 20 pl. putova dužine 70 km , ukupne visinske razlike 4710 metara a za obilazak svih putova bilo bi vam potrebno oko 22 sata hoda.

Link na popis planinarskih putova HPD “Japetić” – HPS Registar

Članovi naše sekcije i Društva svake godine održavaju postojeće planinarske puteve a radovi održavanja uključuju pripremu alata, izvide stanja puteva, obnovu markacija i čišćenje staza, popravak putokaznih tabli i puno veselja. Markacisti naporno rade jer jednom obilježeni put obaveza je stalnog održavanja a na neodržavanom putu oznake propadaju, a planinari lutaju, ljute se, a ponekad ih mora tražiti HGSS.

Nastojimo da su naši planinarski putevi održavani i sigurni što nije jamstvo da u planinama nema slučajnosti. Najbolja prevencija je odgovarajuća fizička i psihička priprema svakog posjetitelja planina i planinarska škola. Markacist ili markacistica može postati svaki član Društva koji voli rad i spremna je godišnje sudjelovati u akcijama održavanje planinskih staza. Nakon završetka tečaja u organizaciji Komisije za planinarske puteve, postaje markacist. Rad je vrlo raznolik, od slikarstva do oznake složenih popravaka putokaza tako da svaki otkriva svoje sposobnosti odgovarajuće zadatku.

Svaki novi član je dobrodošao. Javite se povjereniku za dogovor : Neno / grebo99 et gmail.com

Markacist / slika Neno G
Markacisti pripravnici / slika Neno G

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *