Markacijska sekcija

Markacija / foto Neno G.

Planinarski putovi u Hrvatskoj označeni su crveno-bijelim markacijama te planinarskim putokazima i oznakama. Uređivanje i održavanje planinarskih putova u hrvatskim planinama obavljaju markacisti organizirani u markacijskim sekcijama planinarskih društava. Danas na Samoborskom gorju ima 209 km markiranih planinarskih putova, ukupne visinske razlike 15900 metara a za obilazak svih putova bilo bi vam potrebno oko 74 sata hoda. Markacijska sekcija HPD “Japetić” održava markacije i putokaze na 20 pl. putova dužine 70 km , ukupne visinske razlike 4710 metara a za obilazak svih putova bilo bi vam potrebno oko 22 sata hoda.

Link na popis planinarskih putova HPD “Japetić” – HPS Registar

Članovi naše sekcije i Društva svake godine održavaju postojeće planinarske puteve a radovi održavanja uključuju pripremu alata, izvide stanja

Markacisti pripravnici / slika Neno G

puteva, obnovu markacija i čišćenje staza, popravak putokaznih tabli i puno veselja. Markacisti naporno rade jer jednom obilježeni put obaveza je stalnog održavanja a na neodržavanom putu oznake propadaju, a planinari lutaju, ljute se, a ponekad ih mora tražiti HGSS.

Nastojimo da su naši planinarski putevi održavani i sigurni što nije jamstvo da u planinama nema slučajnosti. Najbolja prevencija je odgovarajuća fizička i psihička priprema svakog posjetitelja planina i planinarska škola. Markacist ili markacistica može postati svaki član Društva koji voli rad i spremna je godišnje sudjelovati u akcijama održavanje planinskih staza. Nakon završetka tečaja u organizaciji Komisije za planinarske puteve, postaje markacist.

Markacist / slika Neno G

Rad je vrlo raznolik, od slikarstva do oznake složenih popravaka putokaza tako da svaki otkriva svoje sposobnosti odgovarajuće zadatku.

Svaki novi član je dobrodošao , javite se povjereniku , e-mail : grebo99 (at) gmail.com


 

 

https://hpd-japetic.hr/tag/markacisti/

 

Naši planinarski putovi


 

Leave a comment