90. godina Mesićeve kuće

Prije devedeset godina šumska industrija „Frank“ iz Zagreba započela je sječu šume na Japetiću. Dvije godine ranije osnovana HPD-ova podružnica „Japetić“ željela je izgraditi planinarsku kuću na Japetiću, te se čelništvo podružnice upoznalo se s Mesićem, upraviteljem šumske eksploatacije, učlanilo ga u podružnicu i oduševilo za izgradnju kuće. „Frank“ je poklonio podružnici drvo za gradnju kuće. Radovima je rukovodio Mesić, a samoborski planinari i obrtnici sudjelovali su u završnim radovima. Kuća je građena usred šume na predjelu Kal, a već sljedeće godine šume nema.

4. listopada 1925. svečano je otvorena Mesićeva kuća na Japetiću. Na otvorenju je bilo 20 članova podružnice „Japetić“, 7 članova Središnjice HPD-a iz Zagreba i 4 člana iz podružnice „Plješivica“ iz Jastrebarskog. Našeg predsjednika Šoića je zastupao je član Kleščić koji je obavio čin otvaranja i održao patriotski govor, kako to samo Kleščić umije. Naglasio je trud i požrtvovnost našeg člana Mesića jer je samo njegovom zaslugom došlo do izgradnje ove kuće. Od strane središnjice govorio je izaslanik Laidl. Svima se zahvalio Mesić. Za sve posjetitelje priređen je paprikaš uz „rujnu kapljicu“. Jaskanski planinari ispraćeni su do vrha Japetića a zagrebački do željezničke stanice u Samoboru.

Kuća je izgrađena na početku Duge drage, nedaleko od puta Šoićeva kuća – Japetić. Uz kuću je bila nastamba za šumske radnike i stalni čuvar, gdje su se držali ključevi kuće.
Kuća je u nekoliko navrata uređivana, preko zime 1930 . je orobljena, a u srpnju 1931. je izgorjela. Nije se išlo u obnovu kuće, nego je osigurnina potrošena za uređenje kuće u Malom Lipovcu, koja je otvorena 1931. i nazvana „Šoićeva kuća“.

Zahvaljujući samoborskom planinaru i brijaču Milutinu Novakoviću pronađena je lokacija kuće u šumi i na tom mjestu je 1989. Uz prigodnu svečanost postavljen stup s pločom.

Leave a comment