GPS za početnike i planinare

Jeste li se ikada izgubili i poželjeli da postoji lak način za otkrivanje puta kojim treba ići? Jeste li ikada našli savršeno mjesto za planinarski put, a niste mogli zapamtiti kako na njega ponovo doći ili koliko je dugačak? Što napraviti kad pješačite i u jednom trenutku više ne znate kojim se smjerom treba vratiti do planinarskog doma ili auta? Sigurno ste se bar jednom morali pitati nekoga za pravi smjer puta u planinama?

S GPS-prijamnikom može se, u principu, u svako doba znati položaj na Zemlji. Tehnologija GPS-a ubrzano mijenja način na koji ljudi pronalaze svoj položaj na Zemlji. Bilo da je to iz zabave, zaštite života, bržeg stizanja, ili bilo koje druge upotrebe koju možete zamisliti, navigacija GPS-om postaje svakim danom sve uobičajenija.

Što je GPS?
GPS je kratica za Global Positioning System. To je mreža satelita kojakontinuirano odašilje kodirane informacije, s pomoću kojih je omogućeno precizno određivanje položaja na Zemlji. GPS se temelji na skupini satelita Ministarstva obrane SAD-a koji stalno kruže oko Zemlje. Sateliti odašilju vrlo slabe radio signale omogućujući GPS-prijamniku da odredi svoj položaj na Zemlji.

Tko upotrebljava GPS
GPS ima raznovrsne primjene na kopnu, moru i u zraku. U osnovi, GPS omogućuje da se zabilježe položaji točaka na Zemlji i pomogne navigacija do tih točaka i od njih. GPS se može upotrebljavati svugdje osim na mjestima gdje je nemoguće primiti signal, a to su mjesta unutar zgrada, u tunelima, spiljama, garažama i drugim podzemnim lokacijama te ispod vode.GPS-prijamnici mogu dati točnost bolju od jednog metra. GPS postaje sve popularniji kod planinara, lovaca, biciklista, skijaša, da ih navedemo samo nekoliko. Ako se bavite nekom aktivnosti ili sportom pri kojem treba pratiti položaj, naći put ili znati kojim smjerom i koliko brzo se krećete, možete upotrijebiti GPS. Ne trebati biti znanstvenik da se nauči kako radi GPS. Sve što treba je malo predznanja i želja za istraživanjem svijeta GPS-a.

Princip rada GPS-a
GPS-prijamnik treba znati dvije stvari ako namjerava raditi svoj posao. Mora znati GDJE su sateliti (njihov položaj) i KOLIKO su DALEKO (udaljenost). Pogledajmo najprije kako GPS-prijamnik zna gdje su u prostoru smješteni sateliti. GPS-prijamnik od satelita prikuplja dvije vrste kodiranih informacija. Jedan tip informacija, podaci iz almanaha, sadrže približni položaj satelita. Ti se podaci kontinuirano prenose i spremaju u memoriju GPS-prijamnika tako da on zna orbite satelita i gdje bi koji satelit trebaob iti. Kako se sateliti miču uokolo, podaci iz almanaha se periodički ažuriraju novim informacijama.

Kartografija: gdje se nalazimo?
Jeste li ikad gledali kartu i poželjeli da na njoj možete točno pokazati svoj položaj? Jeste li ikada našli odlično mjesto za lov ili ribolov i željeli se na njega jednostavno vratiti? GPS-prijamnik može biti baš onošto trebate da biste znali gdje ste i kamo idete. Postoje GPS-prijamnici srazličitim kartama. Modeli variraju od modela bez ikakve karte, s jednostavnom kartom pa do vrlo detaljne karte.

Prijamnici bez karte
GPS-prijamnici bez karata imaju zaslon za crtanje koji može pokazati pogled odozgo (tlocrt) vašeg položaja i ostale točke puta (waypoints), rute ili prethodno spremljene trase. Zaslon za crtanje pomoći će u određivanju položaja u odnosu na te točke. Većina GPS-prijamnika ima mogućnost pokazivanja tih osnovnih informacija. Neki modeli imaju dodatnu bazu podataka koja pokazuje položaje gradova.

Prijamnici s kartama
Pri upotrebi GPS-prijamnika s mogućnosti spremanja detaljne karte sCD-ROM-a, informacije na zaslonu stvarno su bitno bolje. Podaci karte mogu sadržavati poslovne i stambene zgrade, restorane, banke, benzinske pumpe, turističke znamenitosti, navigacijske podatke za marine, pristupe za čamce, topografske detalje i puno, puno više. Zamislite da možete pogledati svaku adresu koja je sadržana u ogromnoj bazi podataka ili dovesti se do nje upotrebom elektroničke karte koja pokazuje detalje na razini ulice! Podaci karte mogu se ugraditi u prijamnik bilo upotrebom kartice s podacima ili učitavanjem izravno s CD-a u GPS-prijamnik. Neki prijamnici mogu imati podatke napunjene izravno u internu memoriju bez potrebe za karticom spodacima.

Navigacija: kamo idem?
Točke na putu
Glavna svrha navigacije je da omogući kretanje od točke A do točke B na najjednostavniji mogući način. GPS-prijamnici mogu spremiti više stotina točaka, ili položaja koji se nazivaju točkama na putu ili kraće “putnim točkama” (waypoints). Kuća, pristanište, zračna luka, parkirani auto, značajna ribolovna ili lovna točka ili neka poznata kulturno-povijesna mjesta koja biste željeli ponovno posjetiti, neki su od primjera položaja koji se mogu spremiti i kasnije pronaći. Što se može poduzeti ako niste nikada bili na nekoj točki, ali znate njezine koordinate ili njezin položajna karti? U memoriji GPS-prijamnika mogu se kreirati točke koje prikazuju mjesta na kojima nikada niste bili. Nakon toga GPS-prijamnik može biti uređaj koji korisnika vodi do tih točaka.

Vođenje do nekog mjesta
Vođenje do nekog mjesta znači mogućnost jednostavnog izbora odredišne točke i naredbe GPS-prijamniku da “ide do nje”. Prijamnik će crtati crtu do te točke i voditi prema točki pokazujući smjer strelicom koja izgledom podsjeća na kompas, željenom linijom smjera, ili 3D prikazom “autoceste”. Kad idete do traženog mjesta, GPS-prijamnik može bilježiti vaš položaj i smjer kretanja, brzinu kretanja, udaljenosti do odredišta, i vrijeme koje ćete trebati do cilja! Ali što ako je između vas i vašeg cilja planina, otok ili kanjon i ne možete ići ravnom linijom do vaše točke? Tada se može narediti prijamniku da ide nizom putnih točaka određenim redom, a to se naziva “rutom”.

Rute
Sjećate li se crteža koji se dobivaju spajanjem točaka? Nacrtali ste crtu od točke 1 do točke 2, pa do točke 3 i tako dalje. Zamislite da su putne točke kojima želite ići te točke. Ruta je crta koja spaja te točke. Sobzirom na to da ste stavili vlastite brojeve na točke, zapravo kažete “Želim ići odavde do ovdje, pa do ovdje i tako dalje, tim redoslijedom!” Sa svim GPS-prijamnicima možete također vidjeti gdje ste bili, i to prikazano u obliku dnevnika trase (track log).

Dnevnik trase
Kako putujete, GPS-prijamnik će automatski bilježiti putovanje u dnevnik trase (track log). Dnevnik trase može se zamisliti kao put kojim ste prošli označen mrvicama kruha. Ako skrećete i zaobilazite na putu kroz šumu ili kroz skupinu otoka, svako kretanje se sprema u memoriju GPS-prijamnika. Želite li putovati natrag istim putem kojim ste došli, možete aktiviratiodgovarajuću naredbu. Kad se aktivira, prijamnik će pratiti dnevnik trase i automatski kreirati obrnutu rutu uzduž istoga puta, vodeći vas natrag odakle ste krenuli. Također, te se informacije mogu spremiti i po potrebi ponovo rabiti.

Geografski i magnetski sjever
Razmišljajući o smjeru, trebat će odrediti želi li se koristiti geografski ili magnetski sjever. Geografski sjever je smjer sjevernog geografskog pola, dok je magnetski sjever smjer sjevernog magnetskog pola. Taj se pol nalazi u sjevernoj Kanadi. Ako rabite GPS-prijamnik zajedno sa standardnim kompasom, podesit ćete GPS-prijamnik na magnetski sjever. Razlika između geografskog i magnetskog sjevera poznata je kao “magnetska varijacija” (ili magnetska deklinacija) i ona ovisi o mjestu. GPS-prijamnici obično imaju ugrađeni model magnetske varijacije Zemlje i mogu automatski postaviti varijaciju za položaj bilo gdje na Zemlji. Može se također izabrati ručno postavljanje varijacije upotrebom korisničkog definiranja smjera sjevera.

Odluke pri nabavi
Odluka o tome koji GPS-prijamnik i pribor nabaviti može biti vrlo teška, pogotovo uz velik izbor koji je danas na tržištu. Razmislite o tome zašto zapravo prijamnik trebate: za plovidbu, letenje, vožnju, lov, ribolov, vožnju biciklom, planinarenje itd. Budući da svi GPS-prijamnici mogu prikazati položaj i osnovne navigacijske podatke, neki ne preskupi prijamnik može za početak biti dobar put za ulaz u svijet GPS-navigacije.GPS-prijamnici obično imaju i pozadinsko svjetlo koje omogućuje upotrebu GPS-a i danju i noću. Izbor prijamnika s više mogućnosti, kao što su detaljne karte, može osigurati sasvim novu razinu svijesti o položaju i mogućnosti navigacije.

Razmislite o sljedećim karakteristikama kad izabirete GPS-prijamnik:
Vijek baterija – Ako ćete koristiti prijamnik daleko od izvora napajanja, razmotrite težinu dodatnih baterija koje ćete ponijeti. Prijamnicima sa zaslonom u boji baterije će kraće trajati u usporedbi sa prijamnicima sa sivim zaslonom, i zahtjevat će češću zamjenu.

Veličina i težina – Postoje GPS-prijamnici različitih veličina i oblika: mali, lagani za nošenje u ruci, crtala karata s velikim zaslonom i modeli za montažu u zrakoplovima.

Cijena – Treba imati na umu da će svi GPS-prijamnici omogućiti označavanje putnih točaka i pomoći pri navigaciji do neke točke. Ostalo je na vama daodlučite koje mogućnosti odgovaraju vašim potrebama. Čitav raspon od osnovnog GPS-a do najbolje kartografske jedinice, može se kupiti od različitih proizvođača.

Internet
Želite li saznati nešto više o GPS-prijamnicima ili GPS-tehnologiji? Mnogo toga možete naći na internetu. Naći ćete specifikacije cijelih linija proizvoda, adrese prodavača, online dućane gdje možete izravno naručiti pribor, online registriranje proizvoda itd. Tu su i usluge kao što su odgovori na često postavljena pitanja (FAQ – Frequently Asked Questions), besplatan pristup priručnicima, softveru itd. Neki od najpoznatijih proizvođača GPS-prijamnika su Garmin, Magellan, Trimble i Lowrance. GPS World je međunarodni časopis (izlazi jednom mjesečno) koji od 1989. godine objavljuje novosti iz područja GPS-a. GPS Market Place je web-portal koji pruža mnoštvo informacija te omogućuje pregledavanje i kupnju GPS-uređaja.

Priredio: g. Miljenko Lapaine
mlapaine@geof.hr
www.kartografija.hr

Objavljeno uz privolu autora. Prva verzija texta na webu Japetića 2015. godine.

Leave a comment