Kako napisati planinarski članak ili najavu izleta?

@Neno G
@Neno G

Sadržaj

Postupak registracije

Postupak pisanja teksta

Kako ubaciti sliku ili galeriju slika

Tablica s obaveznim detaljima najave izleta

Članak bi trebao biti zanimljivog karaktera s opisom anegdota, društva, zanimljivosti na putu ili u prirodi.

Članak može biti o planini, prijatelju, društvu, planinarskoj kući, planinarskoj hrani, prirodi oko vas, cvijetu ili čak o interesantnom drvu uz planinarski put. Pisanje bi trebalo biti laganog stila bez suvišnih zamornih detalja za čitatelja i uz opis intrigantnih detalja s pohoda ili akcije.

Članak može biti i ozbiljan: opis planinarske opreme, zaštite prirode, hladnoće i vrućine u planini, opasnih detalja, staza ili vrhova su neki motivi takvog pisanja. Što bi čitatelje moglo zanimati na planinarskom pohodu od Japetića do Okića a da nije opis staze, vidika ili guste šume?

Članak ne mora biti dugačak da bi bio zanimljiv. Nije potrebno dati sve odgovore na pitanja.

Postupak pisanja najave izleta, anegdota s izleta ili informacije:

 • na vrhu stupca lijevo od bilo kojeg članka pronađite te kliknite na Log in kako bi se logirali u stranicu
 • log-in možete napraviti ako vas je admin već registrirao , ako nije onda mu pošaljite mail na info at hpd-japetic.hr i zatražite autorizaciju
 • log-in napravite koristeći vaš “Username or Email Address” i “Password”
 • tu možete i zatražiti novi PW ako ste ga zaboravili ili resetirati vaš PW koristeći opciju ispod log-in panela

TEKST

 • nakon log-ina u stupcu lijevo odaberite POSTS -> ADD NEW  te napišite članak
 • tekst pišite ponuđenim fontom , to jest, ako tekst kopirate onda to napravite bez formatiranja (nakon copy , desni klik miša i “tekst bez formatiranja”).
 • ako pišete najavu izleta, naslov teksta neka počinje s Najava izleta : 

NASLOVNA SLIKA TEKSTA (koja se pojavljuje na naslovnoj strani web stranice)

 • u desnom stupcu dolje Featured image -> kliknite na Set featured image i odaberite sliku s svog kompjutera (sliku ne trebate smanjivati prije uploada)

KATEGORIJA i TAGS (oznake tematike teksta)

 • tekstu koji ste napisali pridružite odgovarajuću kategoriju i dodajte nekoliko tagova (dva ili tri) . To su oznake koji određuju vaš tekst npr. za izlet na Velebit tag je velebit , riječi moraju biti odvojene zarezom. Tagove ne izmišljate sami nego ih dodajete iz liste već postojećih tagova.

AKO ŽELITE STAVITI JEDNU SLIKU U TEKST

 • jednu sliku ili datoteku dodajte klikom na ADD MEDIA -> ADD MEDIA -> UPLOAD FILES -> SELECT FILES (sa svog kompjutera) -> OPEN -> nakon što je upload završen kliknite na INSERT INTO POST
 • klikom na sliku se pojavljuje okvir s opcijama, možete ju editirati, povećati , smanjiti, staviti u lijevi ili desni dio teksta.
 • size -> MEDIUM
 • caption -> napišite opis slike koji se pojavljuje ispod slike
 • sliku ili galeriju stavljate gdje želite u članak , tako da ju pomičete po tekstu ili prije dodavanja selektirate mjesto u tekstu sa mišom (lijevi klik)
 • sliku ne trebate smanjivati prije uploada

GALERIJA SLIKA

 • galeriju slika (max 15 slika , može i više ali ako su stvarno super) dodajte klikom na ADD MEDIA -> CREATE GALLERY -> UPLOAD FILES -> SELECT FILES (sa svog kompjutera)  -> OPEN -> nakon što je upload završen kliknite na CREATE A NEW GALLERY
 • GALLERY SETTINGS -> LINK TO MEDIA FILE
 • size -> MEDIUM
 • column -> 4
 • caption this file… tu možete napisati opis slike koji se pojavljuje ispod slike) a sve ostalo možete ostaviti nepromjenjeno ili se igrati s postavkama slika.
 • klikom na galeriju slika možete ju editirati, povećati , smanjiti, staviti u lijevi ili desni dio teksta.
 • slike ne trebate smanjivati prije uploada
 • sliku ili galeriju stavljate gdje želite u članak , tako da ju pomičete po tekstu ili prije dodavanja selektirate mjesto u tekstu sa mišom (lijevi klik)

VAŽNO: DEAKTIVIRANJE ČLANAKA (ARHIVA) – obaveza autora članka

 • nakon što je izlet završen (ili bilo koji drugi članak koji je objavljen a više nije aktualan za čitatelje), članak maknite s glavne stranice tako da otvorite s desne strane VISIBILITY i označite ga kao ->  “private” . Tako će te tekst još uvijek vidjeti u vašem popisu tekstova ali neće biti vidljiv drugim čitateljima.

Internet stranica HPD “Japetić” ne objavljuje tekstove i slike ne primjerenog karaktera te zadržava pravo na uređivanje tekstova. Dragi autori, molimo vas da prije objave teksta, obavezno isti pregledate. Također, s obzirom na to da vaši radovi govore o tome koliko poštujete ono što radite potrudite se ispraviti gramatičke i pravopisne greške. Objavljeni tekstovi i slike postaju vlasništvo HPD “Japetić” te se mogu koristiti za Godišnjak društva ili druge svrhe koje potvrdi IO HPD “Japetić”. Tekstovi i slike moraju biti objavljeni s pravim imenom autora.

Kako i kada objaviti najavu izleta?
Napomena vodiču i sudionicima izleta:
Važno je oglas pripremiti pravovremeno, da planinari mogu naći obavijest na internetu i u ormariću kod Samoborske tržnice. Za autobusni izlet 4 tjedna unaprijed, za prijevoz autima 3 tjedna, za Samoborsko gorje 2 tjedna. Informacije i dogovori o pohodima rade se četvrtkom u 20:00 na društvenom sastanku.

Obrazac najave izleta

Informacije koje najava izleta treba sadržavati.
Predviđeno trajanje hoda: npr. 5 sati
Zahtjevnost izleta:KONDICIJSKA ZAHTJEVNOST
K1 – LAGANO; <5h hoda
K2 – UMJERENO TEŠKO; 5 do 7h hoda
K3 – TEŠKO; 7 do 9h hoda
K4 – VRLO TEŠKO; >9h hoda

TEHNIČKA ZAHTJEVNOST
T1 – NE ZAHTJEVNO; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala
T2 – UMJERENO ZAHTJEVNO; hodnja+povremena upotreba ruku, lagano penjanje 
T3 – ZAHTJEVNO; povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala(klinovi i čelična užad) ZIMA: upotreba dereza i cepina po potrebi
T4 – VRLO ZAHTJEVNO; duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, ozbiljnije penjanje ZIMA: konstantna upotreba dereza i cepina
Oprema:Standardna planinarska oprema ili dodatno navesti što je po mišljenju vodiča još potrebno, npr.: više vode, cepin, kaciga, fotoaparat
Smještaj:Info o smještaju. Npr.: troškove podmiruju polaznici izleta kod pružatelja usluga, moguć smještaj u planinarskom domu.
Prehrana:Info o prehrani. Npr.: hrana iz ruksaka ili u domu. U domu troškove podmiruju polaznici izleta kod pružatelja usluga, dom opskrbljen hranom i pićem.
Dokumenti:Važeća planinarska iskaznica HPS-a, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, dnevnici pl. obilaznica
Udio-prilog u trošku izleta (prijevoz):Upiši iznos
Vrijeme i mjesto polaska:Upiši vrijeme i mjesto polaska
Prijave i informacije:U prostorijama Društva, na sastanku sekcije, kod vodiča itd.
Organizator:HPD "Japetić"
Vodič:
Ime i prezime vodiča, mob ili e-mail
VAŽNO:Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.

Dobrodošli!

Leave a comment