Lisca 06.01.2019

Tekst: Marc Jeffery

Fotografije Darko Dömötörffy

Ujutro 6. siječnja 2019., sedam planinara HPD Japetića uputili su se prema Lisci kod Sevnice u Sloveniji, da bi se popeli na taj brijeg od 948 metara.
Nakon kratkog čekanja na granici (dosta skraćenog zbog poznavanja lokalnih cesta, ali svejedno se nadam da ćemo se pridružiti Schengenu čim prije), i lijepe vožnje pored Save i kroz krasne stare gradiće, krenuli smo na put. Bilo je hladno, ali suho. Put gore je bio u glavnom kroz šumu i tu i tamo polja. Na vrhu brda je bila široka livada sa finim pogledima na sve strane. Stigli smo brzo na vrh, ionda smo lijepo pojeli konkretan ručak za relativno male novce u tamošnjem planinarskom domu. Put nazad smo obavili brzo po drugoj stazi dok se vrijeme naoblačilo, tako da je to sve imalo svojuzimsku atmosferu.

Dio staze je bio označen kao “zelo zahtevna pot” (dakle “vrlo zahtjevna staza”, riječi koje malo ubrzaju rad srca bilo kojeg planinara u Sloveniji koji sa sobom nema kompletnu alpinističku opremu), ali na svu sreću smo ipak skrenuli na drugu stazu. Uskoro smo vidjeli taj put, ravno po okomitoj stijeni. Možda idući put, kaj ne?
Inače, ako ste stranac i potražite “Lisca” na internetu, nemojte se iznenaditi ako ugledate nešto više nego što ste očekivali. Dobiti ćete veliki broj slika polugolih žena, jer je Lisca ime slovenske firme koja proizvodi žensko rublje, i dobila je ime po tom bregu. Tu vezu si možete sami protumačiti.

Marc Jeffery

 

Leave a comment